Skiffeur Alexander van Holk kwalificeerde dit weekeinde voor de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Bij het speciaal voor aangepaste sporters gehouden kwalificatietoernooi in Varese eindigde hij zaterdag als zesde. Zondag won hij de B-finale.
Van Holk miste vorig jaar bij de wereldkampioenschappen met zijn zesde plaats op een haar kwalificatie voor de Olympische Spelen. Van sportkoepel NOC*NSF kreeg hij in Varese een kans zich alsnog te plaatsen. Hij moest zorgen dat Nederland bij de beste vijf landen behoren. Omdat Van Holk afgelopen weekeinde twee Britten en twee Oekraïners voor zich moest dulden, voldeed hij precies aan die eis.
Handhaving
“Het is mooi dat het nu definitief is. Ik wist dat als ik mijn snelheid van de WK zou handhaven het mogelijk moest zijn om aan de eis te voldoen, maar je moet het natuurlijk wel nog even doen,” vertelt de Londense bankier vanuit Italië, waar hij nog een aantal dagen met zijn vrouw is blijven hangen.
Ontevreden
Ondanks zijn plaatsing was de 32-jarige skiffeur die uitkomt in de AS-klasse (waarbij men alleen gebruik maakt van schouders en armen) aanvankelijk matig tevreden over zijn optreden. “Omdat ik nog niet zo lang roei, had ik gehoopt op meer progressie. Nu heb ik de status quo van afgelopen WK gehandhaafd. De mensen die toen sneller waren, zijn nog steeds sneller en wie langzamer was, is dat ook nog steeds. Dat schiet niet genoeg op.”
Klerks
Samen met bondscoach Jan Klerks werkte hij afgelopen weken vooral intensief aan het verbeteren van zijn techniek. “We hebben vooral geprobeerd de haal langer te maken en dan hoop je dat terug te zien in de tijden.” Ook heeft de roeier veel aan de berg ervaring van de succescoach. “Als je mensen vertelt dat een van de meest ervaren en succesvolle coaches uit Nederland ons begeleidt, staan ze vaak te kijken. Zijn ervaring geeft erg veel rust, dat merkte ik bijvoorbeeld bij voor- en nabesprekingen.”
Ziekte
Na afloop van de races kon Van Holk die ervaring zeker gebruiken. “Ik was zo teleurgesteld dat ik niet harder was gegaan, dat ik niet kon genieten van mijn kwalificatie. Gelukkig plaatste Jan het al snel in het juiste perspectief. Ik ben in december ongeveer een maand ziek geweest, waarbij ik zelfs in het ziekenhuis opgenomen ben. Daar bovenop moest ik ook nog eens een maand herstellen voordat ik weer volop kon trainen. Er zat zodoende een flink gat in mijn voorbereiding.”
Support
Het plezier van zijn definitieve plaatsing kwam dan ook daarna pas op gang. “Toen ik mijn vrouw en mijn vader zag en mijn vrienden die allemaal de moeite hadden genomen om te komen kijken, begon het meer te leven. Het is niet meer ‘waarschijnlijk’ of ‘misschien’ dat ik naar Rio ga, maar echt zeker. Ik heb ook enorm veel berichten van mensen uit alle fases van mijn leven gekregen. Mensen volgen het blijkbaar toch goed.”
Finaleplaats
Van Holk is gezien zijn matige wintertraining dan ook blij dat hij nog vier maanden de tijd heeft om in vorm te komen. “Tijdens de laatste wereldbeker in Poznan zijn er ook wedstrijden voor para-roeiers dus daar heb ik nog een goede kans om wedstrijdervaring op te doen. Tevens zal het een goede graadmeter zijn om te zien dat ik wel ben opgeschoven in het veld, want ik wil in Rio minimaal een finaleplaats halen.”
Pionieren
In Polen zal ook nog gekeken worden naar het materiaal. Want ook daar experimenteert Van Holk samen met Klerks nog volop mee. “We hebben een zitje op maat laten maken door een prothesebouwer, maar dat moet nog verder ontwikkeld worden. Ook de plaats en de afstelling van de drijvers luisteren nauw. Je wil natuurlijk zo min mogelijk wrijving. Wat dat betreft zijn we echt nog aan het pionieren.”
©NLroei, 27-4-2016