Meedoen aan de wereldbeker zit er voor Marieke Keijser en Amber van Zomeren vooralsnog niet in. En als deze vrouwen toch in Varese mogen deelnemen, zal dat voor hen hoe dan ook niet leiden naar de Olympische Spelen van Rio, ongeacht het resultaat. Dit stelt Hessel Evertse klip en klaar. Toch is er een kans voor Keijser: voor haar staat de bondsdeur wagenwijd open.
De weg naar Rio de Janeiro voor de lichte vrouwendubbeltwee begint in Varese. Daar kan bij de wereldbeker de Nederlandse bondsboot zich volgens NOC*NSF-normen plaatsen voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT). Daar moet de boot alsnog worden gekwalificeerd, nadat de eerste poging van Maaike Head en Ilse Paulis bij de WK mislukte. Kwalificeren is louter voorbehouden aan roeisters die deel uitmaken van het Aegon nationaal roeiteam.
Besprekingen
Wereldkampioen Marieke Keijser (de Maas) en nationaal skiffkampioen Amber van Zomeren (Willem III) maken geen deel uit van de bondsploeg, maar willen wel aan deze wereldbeker deelnemen. De roeibond moet daarvoor toestemming verlenen. Hessel Evertse, technisch directeur van de roeibond, zegt dat dit momenteel nog een gespreksonderwerp tussen de Maas en de KNRB is. Een besluit over de deelname in Varese is nog niet genomen.
Koersvast
Evertse legt uit. “De betreffende roeisters maken geen deel uit van de bondsequipe. De roeibond heeft in 2014 samen met een groot aantal betrokkenen plannen gesmeed waarin de weg naar de Olympische Spelen staat beschreven. Daarin is opgenomen dat mensen die daarvoor in aanmerking willen komen, deel moeten uitmaken van de bondsequipe. En dat heeft gevolgen. Daarop zijn bijvoorbeeld met ruim vijftig roeiers topsportovereenkomsten en met acht coaches arbeidsovereenkomsten afgesloten. We wijken niet van dat plan af. Een bond, een bond. Een woord, een woord.”
Talentontwikkeling
Hij onderstreept dat de roeibond de keuzes maakt. “Josy Verdonkschot is de vrouwencoach. Hij bepaalt als bondscoach de bemanning van de boten en kan daarbij alleen roeisters uit de bondsequipe aanwijzen. Keijser en Van Zomeren hebben ervoor gekozen daarvan geen deel uit te maken. Dat heeft consequenties. Indien wij besluiten dat zij toch in Varese mogen starten, zal dit onder de vlag van talentontwikkeling gebeuren, in het kader van de voorbereiding op de spelen van Tokyo.”
Bondsboot
“Varese is een kwalificatiewedstrijd voor de boten uit de bondsequipe. En nadrukkelijk geen onderlinge selectiewedstrijd voor Nederlandse boten. De bondsboot zal aan de normen van NOC*NSF moeten voldoen, mocht het resultaat goed genoeg zijn, dan kan er door de KNRB worden ingeschreven voor het OKT. Indien in Varese het resultaat onvoldoende blijkt, kan er bij het Europees Kampioenschap alsnog een poging worden gewaagd.”
Uitnodiging
Er is op dit moment voor Keijser een mogelijkheid dat zij alsnog naar de Olympische Spelen kan gaan: toetreden tot het nationaal roeiteam. Daar is in theorie nog tijd voor. “Als de Nederlandse dubbeltwee zich heeft gekwalificeerd, kan de bondscoach na het OKT de bemanning nog wijzigen. Uiterlijk op 1 juli 2016 moet de definitieve Rio-bemanning ingeschreven zijn “, aldus Evertse.
©NLroei, 16-2-2016
Wat een bizar standpunt . En is er een slechtere manier van communicatie mogelijk? Misschien moet Evertse even in overleg met een PR adviseur voordat hij naar buiten treed. Ik hoop nog steeds dat de snelste ploeg naar de spelen gaat. Wat vinden de leden van de roeibond van dit beleid? Laten die zich
van zich horen?
Grote woorden voor kleine principes. Bootsnelheid gaat voor alles. Laat de dames aub starten in Varese, en kap met dat communistische gedoe.
“Resumé, het doel is medailles, wanneer een medaillekandidaat zich aandient en manifesteert, dan wordt voor deze kandidaat een optimale voorbereidingstijd gerealiseerd”
“Roei(st)er(s) centraal, Coachgestuurd, Prestatiegericht”
“Het doel is helder en éénduidig: we gaan voor, medailles! Dat wil zeggen dat we de Nederlandse ploegen met de grootste kans op een medaille willen uitzenden.”
Bovenstaande quotes gekopieerd uit bijgevoegde link in artikel “plannen” naar OS Rio. Om bovenstaande te realiseren waarom moet het een vereiste zijn om in het voortraject bij de roeibond te zitten, we streven toch allemaal dagelijks het bovenstaande na?
Ik ben een volkomen leek in de roeiwereld, maar het is toch volkomen logisch dat de snelste roeiers worden uitgezonden naar Rio. Kan iemand mij uitleggen waarom dat nu niet het geval is, behalve dan een woord een woord ….?
Aim of the game: Rowing boats of varying lengths and crew sizes race over a straight 2000m course – the boat that crosses the finish line first wins. (http://www.rio2016.com/en/rowing)
We hebben het toch over topsport!
Het is een blamage voor de bond als er in varese of elders geen selectie wedstrijd kan plaatsen vinden tussen de twee en een bondsboot.
Het zou blijk geven van een bestuurlijk zwaar tekort schieten door zich te verstoppen achter de bondscoach en een rigide uitleg van zelf opgestelde regelgeving.
Bond, neem je eigen verantwoordelijkheid ook tov. de bondscoach, toon moed en verschuil je niet achter regels als deze niet functioneel zijn voor deelname van de beste ploeg/roeiers aan de os van 2016