NLroei eerstejaars: Gyas, Nereus en Argo winnen eerstejaarsklassement

Algemeen

Waar bij het ene eerstejaarsklassement de winst al een tijdje veilig was, zijn bij andere de kaarten pas in de laatste finale geschud. Bij de zware mannen gingen Gyas en Laga gelijk aan kop. De strijd is beslist in het voordeel van de Groningers.

De zware vrouwen hebben een opmerkelijke winnaar. Laga leidde met twee punten voorsprong op Okeanos. Daar op een punt weer achter volgde Nereus nipt. De Amsterdammers gaan met de buit huiswaarts. “We hadden het na de ARB niet echt meer verwacht”, zegt coach Diandra van Duijn. Laga won daar voor de derde maal op rij. “Maar we hadden ook nog het vertrouwen dat er nog van alles zou kunnen gebeuren, we wilden vooral niet teveel hopen”, vervolgt Van Duijn. “We zijn er tot het bot voor gegaan.”

Punt
Ook Nereusslagvrouw Floor Davids had niet verwacht het klassement te winnen. “We gingen in eerste instantie voor het blik en het klassement winnen zouden we nog wel zien”, zegt ze. “De spanning was wel hoger omdat er meer vanaf hing dan anders. Maar we hebben ervoor geknokt en tot de laatste haal gepusht. Okeanos kwam aan het einde nog gevaarlijk hard op.” Doordat Laga derde werd behaalde Nereus een punt meer in het klassement.

Juichend
Bij de lichte vrouwen begon de dubbelviermet van Argo met vijf punten voorsprong met een wat zekerdere koppositie in het klassement. De Wageningers werden tweede achter Vidar. Dat was genoeg voor de eindzege. “Toen ik over de finish kwam realiseerde ik me dat we het klassement hadden gewonnen. Het maakte me even niet uit dat we tweede waren, ik kwam juichend over de eindstreep”, aldus slagvrouw Eva Vennik.

Finale
Hoewel de ploeg van Vennik een degelijke voorsprong had, voelde nog niets zeker. “De zenuwen waren heftig. Bij de voorwedstrijd spookten het door mijn hoofd ‘stel nou dat we geen finale hebben’.” Voor de finale hebben de vrouwen ontspanning gezocht in een nabijgelegen restaurant. “We wilden even weg en niet teveel aan de finale denken, de spanning tegengaan”, zegt Vennik. En dat werkte blijkbaar. “Ik ben tevreden met een tweede plaats. Het is leuk om af te sluiten met blik, maar ik ben blijer met het klassement.”

Vreugde
De zware mannen van Gyas kenden een wisselvallige seizoensstart, maar in de tweede helft ging het beter. De NSRF incluis werden vijf wedstrijden na elkaar gewonnen. Daarmee ging het klassement naar Groningen. “We zijn best blij, maar ook erg moe. De echte vreugde komt morgen pas”, reageert stuurvrouw Ledi Hopman na de race. De finale werd een onverwacht onderonsje met stadsgenoot Aegir. “Ik had van de coaches meegekregen dat Nereus een goede concurrent was, maar dat Aegir ernaast kwam was leuk dat we een verrassing tot het eind”, vindt Hopman.

Publiek
Gyas wilde bij de finale verder op alles voorbereid zijn. “De voorwedstrijd was daarom pittig”, blikt Hopman terug. “We wilden een voordeelbaan en niets aan het toeval overlaten. Om de gunstigste baan te hebben moesten we de snelste zijn. We konden beter dan ooit omgaan met de zenuwen en ook het haalbeeld was goed. Het lang meenemen naar achter en dat lukte beter dan ooit.” De ploeg had een schare fans en dat hielp. Hopman: “Vanaf de kant kregen we goede support. Zelfs allemaal compoploegen fietsten mee en dat deed ons goed.”

Negen-op-een-rij
Bij de lichte mannen won Nereus de NSRF. Het klassement stelden zij al weken geleden veilig. De Amsterdammers waren heer en meester in hun categorie. Negen keer blikte het octet in het klassement. Alleen bij de Head was Skøll hen te snel af, waarmee ze net geen tien-op-een-rij behaalden.