TVinkomsten FISA Rio 2016 gedaald

Algemeen

De televisie-inkomsten van wereldroeifederatie FISA bij de Olympische Spelen in Rio vallen lager uit dan vier jaar ervoor. De oorzaak lijkt vooral de toename van het aantal deelnemende sporten aan de spelen. Dat meldt insidethegames.biz op basis van door de FISA gepubliceerde stukken.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) verdeelt jaarlijks een pot geld van de televisie-opbrengsten over de sportfederaties. Dit bedrag moest in de periode 2013-2016 over meer bonden worden verdeeld dan de vier jaar ervoor. De FISA ontving een bedrag van 14,7 miljoen euro uit Rio. Dat is, afgezet tegen de huidige wisselkoersen, net iets minder dan in 2012. Het komt neer op een krimp van ongeveer twee procent.

Verwachtingen
De inkomsten zijn bij eerdere begrotingen goed geraamd. Dat blijkt uit stukken die tijdens het FISAcongres zullen worden besproken, dit jaar zal dat in oktober plaatsvinden. De televisie-inkomsten maken deel uit van de agenda.

C-categorie
Roeien is een C-categoriesport, net als onder meer badminton, boksen, judo, tafeltennis, schieten, boogschieten en gewichtheffen. Deze sporten waren in 2012 nog een D-categoriesport, waardoor zij voor een lager budget in aanmerking kwamen. De inkomsten van het IOC stegen met 7,6 procent naar 4,9 miljard euro. Golf en rugby zijn aan het olympische programma toegevoegd, waardoor dit budget moet worden verdeeld over twee extra bonden waar in Londen nog geen geld naartoe ging.