Ben van Brussel: “Niemand had verwacht dat we hier zouden zijn”

Algemeen

De jongens dubbeltwee van Ben van Brussel en Tristan Voskuilen kwam vandaag net tekort voor een plaats in de finale. De jongens varen voor het eerst een internationale wedstrijd en vielen op.

“Van tevoren hadden we niet direct het idee hier te zijn omdat we eerder dit seizoen nog niet snel genoeg waren”, zegt boegman Ben van Brussel na afloop van de halve finale. “We gingen samen aanvankelijk niet hard genoeg en weinigen hadden verwacht dat we zo ver zouden komen en hier ook nog mee te kunnen doen. Maar nu gaan we hard.”

Debuut
“Het was een goed debuut”, beaamt Tristan Voskuilen, die de slagpositie bezet. Het tweetal heeft hard gevaren op de NK en veroverde daarmee een startbewijs in dit toernooi voor de internationale juniorentop. Ze kwamen deze week goed mee en zorgden voor een verrassing door de heat te winnen, in de kwartfinale goed te varen en in de halve finale aan de start te komen. Toch is het gevoel van Voskuilen ergens dubbel. “Het is jammer dat we de a-finale net niet hebben gehaald. Nu gaan we vol voor de b-finale, die gaan we heel goed doen.”

Anders
“Deze wedstrijd is wel anders dan de wedstrijden die we gewend zijn”, vertelt Van Brussel over het debuut. “Het is toch anders racen, er zijn andere mensen om je heen en je kent de tegenstanders niet.” De Willem Alexanderbaan is berucht om zijn wind, dat kan het racen ook bemoeilijken. “We hadden last van zijwind, zeker omdat we een wat frisser tempo wilden vasthouden”, zegt Voskuilen over de halve finalerace. “Maar dat is bekend op deze baan.” Voor de laatste race heeft het koppel volgens Voskuilen maar één doel: “We gaan zo hard mogelijk roeien, daarvoor zijn we hier gekomen.”

Eremetaal
Meisjesskiffeuse Karolien Florijn is de enige junior die vanmiddag wel een plaats bij de laatste zes bemachtigde. Ze werd tweede in de halve finale en zal zich morgen vermoedelijk kunnen mengen in de strijd om het eremetaal. Bram Schwarz kwam met zijn jongensskiff tekort voor een finaleplaats en sluit het toernooi in de b-finale af. Dat geldt ook voor de meisjes vierzonder.

C-finales
De jongens dubbelvier sloot het wereldkampioenschap vandaag af in de c-finale en droeg daar de rode lantaarn. Het kwartet opende als derde, maar zakte geleidelijk af. De jongens tweezonder kwam eveneens in de c-finale uit, zij openden en eindigden in de voorlaatste positie.