Camiel Sprey roeide warme Ringvaart voor goed doel

Algemeen

Voor de 43ekeer werd gisteren de Ringvaart Regatta georganiseerd door Laga. Waar het kwik op sommige punten de 30 graden aantikte is de wedstrijd goed verlopen volgens Jessica Barends van de organisatie: “Ik ben zelf het crisiscentrum en heb eigenlijk best een rustige dag gehad.”

Tegen het einde van de middag bereikten de eerste ploegen de finish. “Eigenlijk is vanaf de start alles goed gegaan, afgezien van een halfuur uitloop”, zegt Barends. Vier ploegen zijn er niet in geslaagd de finish te halen. “Qua materiaalpech is het gebleven bij een kapot bankje”, zegt Barends.

Warmte
Ter voorbereiding op de warme dag heeft de organisatie de waterpunten extra aangevuld. Dat had nog steeds wel meer gekund, maar we konden niet in alles tegemoet komen vindt Barends. “Mensen moeten ook voor zichzelf kunnen zorgen.” Daar zijn zij in de voorbereiding ook voor gewaarschuwd: “Ik heb de deelnemers van tevoren een mail gestuurd dat ze zich goed in moeten smeren, een petje op zetten en voor veel water moeten zorgen.” Dit advies is blijkbaar goed opgevolgd. Er zou een iemand zijn voor wie de warmte teveel werd.

113
Pelargosroeier Sprey gebruikte deze wedstrijd om aandacht te vragen voor het telefoonnummer 113, voor zelfmoordpreventie. Zijn broer pleegde eind vorig jaar zelfmoord. Sprey wil met het roeien van de ringvaart geld ophalen om het telefoonnummer te kunnen promoten. Zijn doel is 113 duizend euro. De actie leverde vooralsnog ruim 12 duizend euro op. Doneren kan nog een week.

Zelfmoordpreventie
De Ringvaart Regatta heeft een lengte van 100 kilometer. Sprey kreeg er dertien kilometer bij en roeide een speciaal parcours van 113 kilometer. “Hij is bij de start eerst zesenhalve kilometer de andere kant op gevaren en toen weer die afstand terug”, zegt Barends. Na de omweg heeft hij de ‘echte’ race geroeid. “Hij is dan bij de finish wel echt klaar en hoeft niet daar nog eens 13 kilometer door te gaan.”