Schwarz wederom tweede met Washington

Wedstrijden

Bij de nationale universiteitskampioenschappen van Amerika, de IRA, eindigde Bram Schwarz met zijn acht van de University of Washington op de tweede plaats. Een teleurstellend resultaat, want ook vorig jaar moest de ploeg uit Seattle de universiteit van Yale voor zich dulden.

“Het is natuurlijk niet leuk om voor de tweede keer op rij van dezelfde tegenstander te verliezen, maar als ik eerlijk ben: ze waren gewoon te goed. Alle respect voor Yale, het is hun maar mooi gelukt. Wij hadden een goed toernooi maar in de finale was het allemaal net even minder”, aldus slagman Schwarz.

Tegenwind
De ploeg uit de westkust van Amerika roeide op het water van Princeton van start af aan op kop en finishte met één lengte voorsprong. “Qua omstandigheden zat het net niet helemaal mee. Er stond in de finale een harde wind tegen en we zijn een relatief lichte ploeg. En bij de start had een van onze jongens een kleine snoek. We lagen meteen achter.”

Controle
Toch kwam Washington na 500 meter toch nog even terug. “We gingen van zeven poppetjes naar 4 a 5, dus even dacht dat ik dat we nog kans maakten. Maar Yale reageerde alert en kon onze aanval gemakkelijk pareren. Vanaf toen bleven we op een lengte achterstand en hadden zij de controle.” De ploeg van Yale bevatte vooral veel Engelsen. De zilveren vier van afgelopen WK voor roeiers onder 23 jaar zat als geheel in de boot.

California
De pas 20-jarige zoon van voormalig olympiër Sven Schwarz had vooraf nog geen idee of ze zouden zijn opgewassen tegen de ploeg waarvan ze vorig jaar nog met een nipt verschil van hadden verloren. “Omdat zij aan de oostkust zitten en wij aan de westkust kom je elkaar niet eerder tegen. In aanloop wonnen we tot twee keer toe van de California wat altijd wel een goede maatstaf is. We waren dus vol vertrouwen.”

Van Dorp
Opmerkelijk genoeg ontbrak bij Washington ergometerbeest Simon van Dorp. De roeier van Willem III ergometerde deze winter nog naar een tijd onder het huidige nationale record. “Onze coaches hebben dit jaar iets meer geselecteerd op techniek en iets minder op kracht. We hebben veel geseatracet en ook een zogeheten pair matrix gehouden. Op basis daarvan is de ploeg samengesteld. Samen met de Serviër Viktor Pivac was ik de enige international in onze boot.”

Selecteren
Naast Van Dorp werd ook de nummer 2 op de ergometer buiten de boot de eerste boot gehouden. “Toen onze ploeg net geselecteerd was en we bij een wedstrijd aankwamen, dacht iedereen daar ook dat wij de tweede boot waren. Ik ga niet zeggen dat er verkeerd geselecteerd is en of we met Simon in de boot bij die harde wind tegen wel hadden gewonnen. Dat is niet aan mij. Er is geracet en dit is er uitgekomen.”

Scullgroep
Schwarz hoopt zich bij terugkomst in Nederland weer aan te kunnen sluiten bij de nationale scullploeg van Eelco Meenhorst. Vorig jaar roeide hij met Niki van Sprang in de dubbeltwee naar een knappe halve finale-plek bij de WK in Sarasota. “Ik had een goeie klik met die ploeg en hoop dat ik daar iets kan toevoegen. Al besef ik me dat het niveau hoog ligt dit jaar. De dubbeltwee van Stef Broenink en Dirk Uittenbogaard heeft het bijvoorbeeld erg goed gedaan in Belgrado.”