Getraumatiseerde politieagent: “Als je gaat roeien krijg je rust in je kop”

Algemeen

PTSS staat voor posttraumatische stressstoornis. In Nederland zouden 1500 politieagenten daar last van hebben. Gebeurtenissen zoals het reanimeren van een kind laten diepe sporen na, die grote gevolgen hebben voor hulpverleners, zowel privé als op het werk.

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid denkt er wat op gevonden te hebben. Er wordt geroeid, door lotgenoten. Weliswaar in een sloep en het had ook een andere teamsport kunnen zijn, maar agent Ferri Bloom heeft er baat bij. Hij heeft flink last van PTSS.

Familie
De gevolgen van de stressstoornis werden ook gevoeld door Blooms familie. “Voor mijn vrouw en kinderen is het ook zwaar geweest. PTSS is niet tastbaar. Door een bepaald woord kan je al anders reageren dan normaal”, zegt hij op de site van Hart van Nederland.

Lotgenoten
Door te roeien met mensen die dezelfde stressstoornis hebben vindt hij steun. “Als ik me rot voel, kan ik dat gewoon zeggen. Als ik me getriggerd voel, hoef ik me niet groot te voelen.” Bloom voelt zich veilig bij de andere roeiers, tevens lotgenoten. “Die weten allemaal wat je doormaakt. Dan hoef je niks uit te leggen”, verklaarde hij aan Talpa. Bij de teams in Amsterdam, Den Haag, Noord-Holland, Midden-Nederland en Limburg kunnen agenten nu wekelijks roeien.