Franse soloroeier (75) overleden tijdens oceaanoversteek

Algemeen

Zaterdag werd voor de kust van de eilandengroep de Azoren het dode lichaam van Jean-Jacques Savin gevonden in zijn roeiboot waarmee hij probeerde de Atlantische Oceaan over te steken. De 75-jarige Franse avonturier was op 1 januari vertrokken vanuit Portugal en kwam al snel in de problemen.

Zijn zonnepanelen en daarmee zijn elektrische ondersteuning was begin vorige week mede door de harde wind uitgevallen. Daarnaast had de wind hem flink uit de richting geblazen. Afgelopen donderdag zond hij twee noodsignalen uit en vrijdag lokaliseerden Portugese hulpdiensten zijn boot. Een dag later lukte het een duiker de kajuit van de omgeslagen boot te openen en vond daar het levenloze lichaam van Savin. Het is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd.

Curator
Savin was eerder al een keer de oceaan overgestoken, maar dan dobberend in een houten vat. Die reis duurde maar liefst vier maanden. Hij was in zijn werkzame leven parachutist bij het leger, maar was ook piloot en curator van een nationaal park in Afrika. Ook was hij fanatiek triatleet. Op 14 januari vierde hij op zee nog zijn 75e verjaardag met foie gras en champagne.