FISA-baas Rolland: ‘Olympische roeibaan toch in Tokio is goed nieuws’

Kort

Het is officieel: roeifederatie FISA maakte vandaag bekend dat de olympische roei- en kanobaan in 2020 toch op de eerder beoogde plek komt en niet honderden kilometers verderop. De baan komt vlakbij het olympisch dorp in Tokio. FISAvoorzitter Jean-Christophe Rolland noemt het goed nieuws voor de roeiers.

[Dit berichtte NLroei op 25 november erover] Het voornemen om de roeibaan van de Olympische Spelen in Tokyo in 2020 zo’n 400 kilometer van het Olympisch dorp te bouwen lijkt van de baan. Dat meldt de Japanse internationale krant Kyodonews.

De organisatie wilde uit kostenbesparing de oorspronkelijke roeilocatie verruilen voor een bestaande accommodatie ver buiten de stad. Dat stuitte op veel verzet. Een betrouwbare bron beweert gisteren dat het plan is bijgesteld, zo bericht de krant. Om welke bron het gaat wordt niet duidelijk, alleen dat het iemand is die dichtbij de commissie zit die over de locaties gaat.

Topoverleg
Onder meer roeifederatie FISA heeft al aangedrongen op een apart olympisch dorp als de roeiwedstrijden op de eerder voorgestelde locatie gehouden zouden worden. Dat zou een extra kostenpost betekenen, waarmee aan het bezuinigingsdoel van de verplaatsingsoperatie voorbij geschoten zou worden. Aanstaande zondag is er topoverleg om over de kwestie te beslissen.