Terwijl Nederland dinsdag feestvierde vanwege de olympische kwalificatie van elf vrouwen, werden de Belgen opgescheept met een duivels dilemma. Zowel de skiff van Hannes Obreno als de lichte mannendubbeltwee van Niels van Zandweghe en Tim Bryns passeerden als eerste de finishlijn in Luzern. Maar volgens de regels mag maar één van beide boten starten in Rio.
Deze regel is bedacht om de diversiteit te stimuleren: meer landen zouden hierdoor aan het olympisch toernooi deel kunnen nemen, maar de regel schiet aan zijn doel voorbij. Er komt namelijk een startplaats vrij voor Denemarken, een land dat al meerdere boten heeft gekwalificeerd.
Bij de zware skiff- en lichte dubbeltweevelden mag er volgens de regels per land maar één mannenboot en één vrouwenboot worden geplaatst via het Olympisch Kwalificatie Toernooi. Bij de zuiderburen voldeden beide mannenboten aan de kwalificatie-eisen. Er zal een keuze gemaakt moeten worden. Het Belgisch Olympisch Comité kiest binnen twee weken welke boot naar de Olympische Spelen mag.
Hoop
Toch is er vlak na de finales kennelijk nog een sprankje hoop te lezen op de site van de Koninklijke Belgische Roeibond: “Deze twee ploegen zijn in principe geplaatst voor de Olympische Spelen in Rio! Proficiat aan Hannes, Tim en Niels, we duimen dat ze effectief ook naar Rio mogen.”
Drysdale
De situatie valt ook op bij andere internationale roeiers. Regerend Olympisch skiffkampioen Mahe Drysdale plaatste dinsdagavond op Facebook een bericht waarin hij de FISA oproept een tripartiteplaats voor België te overwegen. “We willen de beste ploegen in Rio en niet thuis,” schrijft de Nieuw-Zeelander. Hij merkt ook op dat er namens de Belgen dan slechts één ploeg start in Rio, terwijl Denemarken er al vijf heeft gekwalificeerd.
Denemarken
Welke keuze er volgens de geldende regels ook gemaakt zal worden, de Denen spinnen er garen bij. Hun dubbeltwee en skiff voldeden met een respectievelijk derde en vierde plaats nét buiten de kwalificatie-eisen van de FISA. Dankzij België zullen Mads Rasmussen en Rasmus Quist of Sverri Nielsen in augustus alsnog starten om het Olympisch eremetaal.
©NLroei, 24-5-2016
Het is makkelijk om nu een beetje minachtend naar de Denen te kijken (doen jullie gelukkig niet), maar dat is natuurlijk wel onterecht. Dit is immers niet hun schuld en zij willen ook gewoon naar de Spelen. De regel is verder prima, maar niet voor Europa waar geen enkel land alle startplaatsen op kan slokken – zoals in Afrika mogelijk het geval kan zijn.
De Belgische bond zegt wel dat ze in principe beiden geplaatst zijn, maar ik kan het me helaas niet voorstellen. België is geen land dat wildcards kan krijgen (dat is alleen voor landen met minder dan 8 individuele atleten in 2008 en 2012), dus dat zal niet doorgaan denk ik.
Ik vrees dat er toch echt gekozen moet worden en dat is inderdaad een duivels dillema.