Ae-Ri Noort: ‘De volgende keer zitten wij voor de Roemenen”

Voorpagina Wedstrijden

Volgens stuurvrouw Ae-Ri Noort duurde het heel even voordat de blijdschap volop haar boot instroomde. Maar toen de boot al eventjes over de finish was, kwam het besef dat de Rio-missie geslaagd was. Dat gaf het negental een overweldigend gevoel.

Na de mislukte WK-finale van 6 september 2015 was voor de bemanning van de vrouwenacht één prioriteit: de kwalificatie voor de Olympische Spelen binnenhalen, 24 mei 2016 was de afteldatum. “We zijn al die tijd heel erg bezig geweest met het uitvoeren van ons eigen plan. Dat is iets waar we als team enorm in zijn gegroeid en waar we ook keihard aan hebben gewerkt. Ik ben supertrots dat dit er vandaag goed uitkwam”, zei Noort.

Tegenaanval
Haar acht haperde geen moment. “Ook niet terwijl de Roemenen voorbij gingen. Wij openden toen de tegenaanval.” Daardoor kwam volgens Noort de tweede plaats nimmer in gevaar en bleef de oranje acht ver buiten bereik van Australië dat derde werd en daardoor Rio op de buik kan schrijven.

Abonnement
Noort is strijdlustig. “De volgende keer zitten wij voor de Roemenen”, zegt ze beslist. Maar eerst gaat de spanning er even af en heeft de ploeg tot en met aanstaand weekeinde de tijd om de batterij weer op te laden. Vanaf maandag is het trainen voor een medaille in Rio. De Nederlandse vrouwenachten hebben sinds 2000 een abonnement op olympisch edelmetaal.