Dopingautoriteit zet vraagtekens bij Thyraxgebruik door schaatsers en roeiers

Algemeen

Waarom gebruikt een sporter een geneesmiddel terwijl hij of zij niet ziek is? Het middel Thyrax staat niet op de dopinglijst. Of het een prestatie kan bevorderen is ook niet duidelijk, maar toch zet de dopingautoriteit vraagtekens bij het gebruik van het medicijn door schaatsers, wielrenners en roeiers. Dit nieuws bracht de NOS gisteravond. Thyrax is een medicijn dat is bedoeld voor patiënten die kampen met schildklierproblemen. Het zou de vetverbranding versnellen en meer energie geven.

Vier jaar geleden waren NOCNSF en de (anti)dopingautroiteit verontrust door het Thyraxgebruik van langebaanschaatsers zonder dat daar een medische aanleiding voor was. Bij een dopingcontrole kunnen sporters de medicijnen en andere middelen opschrijven die zij hebben gebruikt. op die manier kwam het gebruik aan het licht. Op basis van die informatie zijn door de schaatsbond maatregelen genomen. Zo zijn schaatsers erop gewezen dat ze het niet moeten gebruiken zonder medische noodzaak.

Wedstrijdroeiers
Maar niettemin wordt Thyrax volgens de dopingautoriteit nog steeds gebruikt. Vincent Egbers – voorzitter van de dopingautoriteit – ziet een trend bij sporters in het gebruik ervan en noemt daarbij de schaatsers, maar ook roeiers. Volgens het bericht van de NOS zou het gaan om drie wedstrijdroeiers die dat vrijwillig hebben gemeld. Het is op dit moment niet bekend of het om bondsequipeleden zou gaan.

WADA
Thyrax wordt op dit moment door het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) onderzocht. Vooruitlopend op een mogelijke toevoeging van Thyrax aan de dopingslijst, wordt er in Gent gewerkt aan een detectiemethode voor dit middel.

Het hele item dat NOSsport bracht, is hier te vinden. De roeibond heeft nog niet gereageerd op een verzoek van NLroei om nadere informatie.