Development: “We willen het seizoen winnend afsluiten”

Algemeen

De developmentklassementen over 2019 naderen hun climax, alleen de slotwedstrijden tellen nog mee. Waar traditioneel de velden met de viermet het best bezet zijn, zien we dit jaar ook een flinke aanwas bij de dubbeltweeën. Verenigingen lijken hier steeds meer op in te zetten.

Als het om de tweeën gaat presteren de vrouwen van Orca goed. Bij de zware vrouwen is het klassement met tien punten voorsprong en vier overwinningen op tot nu toe vijf verroeide wedstrijden zo goed als binnen. Ook bij de lichte vrouwen scoren de Utrechters prima. Zij leiden met vijf punten. “We wonnen nog maar een keer. Maar hebben wel heel goede zaken gedaan, waardoor we eerste staan”, vertelt bemanningslid Willemijn Winters. 

Constant
De ploeg scoort redelijk constant, eigenlijk altijd top drie. Winters roeide vorig jaar ook in de developmentdubbeltwee. “Er waren toen ook ploegen met ervaring. Die zijn er nu grotendeels uit.” Maar de doorstroom vanuit de eerstejaars is groot, voor lichte vrouwen is dit boottype momenteel het enige developmentnummer. “Dat levert ook veel sterke vrouwen op”, merkt Winters.

Mooist
Bij de ZRB won de ploeg. Dat was –bijna als vanzelfsprekend- voor Winters tot nu toe het mooiste moment. “Ondanks de flinke tegenwind hebben we samen enorm door kunnen staan. Dat gaf een goed gevoel.” De ploeg heeft een relatief grote voorsprong. Met een derde plaats dit weekeinde is het klassement behaald. Winters: “Maar we willen winnen om het seizoen goed af te sluiten. Dat zien we als goed haalbaar.”

Klassement
Bij de zware vrouwen is het klassement al beslist. Aegir gaat er met elf punten aan de leiding. De ploeg won de afgelopen vier races. “Bij de eerste wedstrijd hebben we heel veel pech gehad”, zegt slag Eline Cox. “Er was veel baanvoordeel op de Bosbaan en zaten zowel in de voorwedstrijd als in de finale in een nadelige baan.”

Succesvol
Dat hebben de Groningers snel achter zich kunnen laten. Na een succesvol jaar in de eerstejaars acht, volgde een succesvol developmentavontuur. “Na de eerste wedstrijd kregen we wel het vertrouwen dat het bij ons ook beter kon gaan”, zegt Cox.

Bijzonder
Na vier keer winnen blijft het bijzonder om het erepodium te mogen betreden. “Het is niet zo dat we steeds met kop en schouders als eerste finishen. We moeten er keer op keer opnieuw voor vechten. Het is steeds weer spannend”, ervaart Cox. 

Wil
“De wil om te winnen maakt ons wel een heel sterke ploeg”, denkt Cox. “Zodra er een boot naast ons ligt mag die er nooit voorbij. Dat is in trainingen ook zo, bijvoorbeeld tegen de eerstejaarsploegen. In boord-aan-boordraces komt die mentaliteit van pas.”

Winnen
Hoewel het klassement al binnenboord is gaat de ploeg van Cox er alles aan doen om het seizoen winnend af te sluiten. “We verwachten weer een goede strijd, maar winnen aan het einde is wel het mooist. Daar gaan we wel voor en we zullen ons best doen.”