Deur blijft vooralsnog op slot voor Marieke Keijser

Achtergrond Voorpagina

Wereldkampioene junioren Marieke Keijser zal voorlopig niet toetreden tot de selectie van bondscoach Josy Verdonkschot. Dat is de conclusie na een gesprek tussen haar en de vrouwencoach afgelopen weekeinde.

Na de breuk tussen Keijser en Amber van Zomeren gaf technisch directeur Hessel Evertse aan dat de betrokkenen na de Wereldbekerwedstrijden in Varese zo snel mogelijk met elkaar rond de tafel zouden gaan om de verschillende opties te bespreken. Ruim twee weken later is de conclusie dat de deur voor Keijser, die bij de wereldbekerwedstrijd in Varese nog goud won in de lichte skiff, in elk geval tot het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) op slot blijft.

EK
Bij de Europese kampioenschappen van aanstaand weekeinde zal de van een ribblessure herstellende Maaike Head samen met Ilse Paulis van start gaan. Laatstgenoemde verdiende in Varese met Lisa Wörner via een uitstekende vierde plaats een startbewijs voor het OKT. Na de EK zal met deze drie roeisters bekeken worden wat de opstelling wordt voor dat toernooi in Luzern eind deze maand. “We gebruiken de EK om te zien hoe fit Maaike Head is. Op grond daarvan maken we de keuze voor het OKT”, zegt Verdonkschot, die Wörner in Brandenburg laat starten in de skiff.

Timing
De coach wil niet uitsluiten dat Keijser een toegevoegde waarde zou kunnen zijn, maar heeft problemen met de timing. “Marieke Keijser er nu bij betrekken, vergroot het aantal verschillende opties en voordat we dat hebben uitgeprobeerd zijn we een paar weken verder. Die tijd hebben we niet.”

Zeven maanden

Verdonkschot had het graag anders gezien. “Het is jammer dat we de afgelopen zeven maanden die opties niet hebben kunnen bekijken”, zegt hij verwijzend naar de aanvankelijke keuze van Keijser om niet met de groep mee te doen, maar om met Van Zomeren een eigen project te beginnen.

Dynamiek
Mocht zijn dubbeltwee zich over ruim drie weken plaatsen voor de Olympische Spelen, is daarna eventueel nog wel ruimte om Keijser in de plannen te betrekken. Zeker is dat echter nog niet. “Daar spelen nog een aantal andere zaken in mee, zoals commitment, beschikbaarheid en consequenties voor volgend jaar. Maar ook de mening van de andere roeisters is van belang. Uiteindelijk is roeien een teamsport en zijn teamdynamische zaken relevant. En er zijn nu eenmaal afgelopen zeven maanden meer dan voldoende instapmomenten geboden.”

De Maas
Uiterlijk 1 juli aanstaande moet de bemanning van de gekwalificeerde boten voor de Olympische Spelen ingeschreven zijn. Bij de vereniging van Keijser zijn ze niet blij met de gang van zaken. “Terugkijkend kunnen we stellen een moeizaam traject achter de rug te hebben, maar ook goede gesprekken met de technisch directeur te hebben gevoerd. We hebben het vertrouwen dat er binnen het toproeibeleid ruimte en flexibiliteit is voor aantoonbaar snelle roeiers en roeisters”, aldus Jan van Bekkum, wedstrijdcommissaris van De Maas.

©NLroei, 2-5-2016