De Koning opgelucht na vinden nieuwe roeipartner

Interview

Het is Corné de Koning gelukt een nieuwe ploeggenoot te vinden voor de paralympische PR2-dubbeltwee. En met Chantal Haenen had hij het slechter kunnen treffen. De 24-jarige Limburgse is zelfs momenteel wereldkampioen in het onderdeel handbiken. Voorlopig zal ze beide sporten combineren.

De Koning zocht – na zijn met Annika van der Meer behaalde zilveren medaille bij afgelopen Paralympische Spelen – een nieuwe partner, maar dat bleek nog niet zo makkelijk. Toevalligerwijs liep parallel hieraan een zoektocht van Haenen – de nummer 4 van afgelopen spelen – naar een geschikte tweede sport. De Limburgse verloor in 2015 haar beide benen als gevolg van een ongeluk. “Ze heeft zelf contact opgenomen met de roeibond en is zo bij mij uitgekomen. Naast het lange duurwerk op een handbike zocht ze een sport met wat meer afwisseling”, aldus een enthousiaste De Koning.

Sevilla
Het duo roeide eind vorig jaar voor het eerst samen, waarna ze in januari het gezamenlijk trainen intensiveerden. Begin februari volgde een trainingskamp in Sevilla. Daarna werd de knoop doorgehakt om serieus werk te maken van deze combinatie. “De eerste periode was vooral oriënterend. We wilden eerst kijken of het zou klikken en ik wilde na de gewonnen medaille afgelopen zomer ook niet teveel druk erop leggen. Maar het gaat heel goed. Chantal heeft natuurlijk een achtergrond als atleet en dat helpt heel erg. Ze pakt het roeien heel makkelijk op.”

Wedstrijdprogramma
Het is nog wel de bedoeling dat Haenen naast het roeien blijft handbiken. “Dat is inderdaad nog wel een flinke puzzel maar voor dit jaar is ons programma inmiddels rond. We starten de wereldbeker in juni in Poznan een wereldbeker en er is ook een nieuwe para-race op de olympische baan van Parijs waar we mee zullen doen. En dan uiteindelijk het WK natuurlijk. Tussendoor kan ze dan handbike-wedstrijden doen.”

Perspectief
De roeier van Scaldis uit Goes vindt het niet erg dat ze (nog) niet fulltime samen kunnen trainen en racen. “Het is vooral eerst ook maar eens kijken hoe dit gaat en of het te combineren is. Ondertussen kan ik me verder ontwikkelen in de skiff, waarin ik mijn wereldtitel verdedigen. Die kans heb ik nu ook. Voor nu ben ik vooral heel erg opgelucht dat ik een geschikte partner heb gevonden. Ik ben nog niet klaar met roeien en hard trainen en het zou zonde zijn als ik noodgedwongen zou moeten stoppen. Dit biedt weer perspectief.”