Culturen botsen in Doetinchem, roeiers scheiden af

Algemeen

Revolutie in de Achterhoek: de roeiers van watersportvereniging De Ank in Doetinchem splitsen zich af. Per 1 januari gaan de roeiers en de andere watersporters als vrienden uit elkaar. Of beter gezegd, de roeivereniging en de watersportvereniging blijven onder één dak. Dat schrijft de lokale website regio8.nl.

“Ik denk niet dat wij lastig waren, maar men vond het lastig”, zei voorzitter Willem Buunk van de nieuwe roeivereniging tegen regio 8. De roeiafdeling kreeg binnen de watersportvereniging ((WSV) volgens Buunk niet voldoende aandacht, terwijl er veel wensen waren. Voor de zomer resulteerde zou dat in een ultimatum hebben geresulteerd of stoppen, of verder als eigen vereniging.

Afscheiden
Voorzitter Peter Wieman van watersportvereniging De Ank noemt het volgens regio 8 ‘plezierig’ dat de afscheiding een feit wordt. “Ieder heeft een eigen cultuur, als je die vrij kan ontwikkelen is dat voor beide partijen beter”, vindt de voorzitter. “Onze leden liggen met hun boot veelal in de haven, terwijl de roeiers een echte sportvereniging zijn. Dat zijn twee culturen die op termijn niet samengaan in één vereniging.” De roeigroei zit er flink in: van 30 leden in 2013 naar 100 anno nu. Buunk wil richting de 150. Jaarlijks organiseert men er de Oude IJssel Race, die staat in 2022 op 30 april gepland.