Corona-update: Fisa verplaatst kwalificatietoernooi van Azië naar Europa

Achtergrond

[update] Vanwege de Corona-uitbraak heeft roeifederatie FISA het kwalificatietoernooi (eind april) voor Azië en Oceanië verplaatst naar (uitgerekend) Italië en Zwitserland. Het plan was om dat regionale toernooi in Zuid-Korea te houden, maar FISA ziet zich genoodzaakt het te combineren met de wereldbekers en kwalificatietoernooien die in het voorjaar in Europa worden gehouden. Hoe dat zal gaan met transport en dergelijke is nog onbekend. De update van FISA staat hier.

[eerder bericht] Het Corona-virus raakt de internationale roeiwereld. Zo vertrok gisteren de Belgische roei-equipe halsoverkop uit Varese, dat dichtbij de uitbraak van het virus in Noord-Italië ligt. Op deze plek verblijven momenteel ook zo’n 90 Nederlandse roeiers en coaches voor een trainingskamp. Zij blijven vooralsnog en vertrekken zoals eerder gepland aanstaande vrijdag. Zij mogen hun trainingslocatie niet verlaten.
Steun de onafhankelijke roei-journalistiek, word NLroeidonateur! Dat kan hier. Alvast bedankt!
Onder het grote aantal roeiers zit ook een aanzienlijk deel junioren. “De ouders worden dagelijks via een bulletin op de hoogte gehouden van de situatie, maar er is nog niemand die te kennen heeft gegeven eerder te willen vertrekken zolang dat niet écht nodig is”, vertelt Willem III-coach Paul Hartog vanuit Varese. De Belgen vertrokken overigens niet zozeer omdat ze bang waren voor het virus, maar meer om de angst in quarantaine te geraken, zo schrijft Sportza.be.

Code Geel
De Nederlandse begeleiders vonden die maatregel niet nodig. “Het is inmiddels Code Geel in ons gebied. De ‘gesperde’ dorpen liggen allemaal nog enkele tientallen kilometers onder onze locatie. Het wordt anders als het Code Oranje wordt. Dan moeten we heel snel het land uit, maar het scheelt dat we relatief dichtbij de Zwitserse grens zitten”, aldus Hartog.  

Gesloten

Volgens de Amsterdamse coach is de roeivereniging aan de andere kant van het meer waar de Belgen verbleven inmiddels gesloten. “Dat geldt overigens ook voor de leden van onze club. Maar speciaal voor ons komt er elke dag iemand de loodsdeuren openen. Opvallend is wel dat er gewoon publiek langs de oevers van het meer blijft lopen. Eerder deze week was het zelfs druk met gezinnen en jongeren.”  

Gebiedsverbod
Ook zijn er andere beperkingen. “We mogen officieel niet van het terrein af. We kunnen alleen roeien en op het sportcentrum bezig zijn. Op zich weinig anders als je op trainingskamp bent. Maar even snel naar de supermarkt gaan, is er niet bij. Ook is er twee dagen terug besloten dat er niemand meer binnen komt. Coaches die nog wilden nareizen zijn net als ouders niet meer welkom. Ten slotte hebben we een aantal voorzorgsmaatregelen genomen. Er staat overal ontsmettingsmiddel voor de handen en er wordt streng gelet of dat regelmatig wordt gebruikt.”

FISA
Ook roeifederatie FISA houdt zich druk bezig met het virus. Binnen twee maanden staan er belangrijke evenementen op het programma in gebieden waar het virus is geconstateerd. Daarbij gaat het onder meer om de eerste en tweede wereldbekerwedstrijden van Sabaudia (eveneens Italië) en Varese. Vandaag zal de organisatie met een nieuwe update komen over deze wedstrijden.