Corné de Koning wint in Parijs en verkent de olympische baan

Algemeen

In een rechtstreeks skiffduel versloeg Corné de Koning afgelopen weekeinde zijn dubbeltweerivaal Gregg Stevenson uit Groot-Brittannië. Dat gebeurde bij een parawedstrijd op de (aanstaande) olympische baan van Parijs. “In de dubbeltwee is het lastig om de Brit te verslaan, maar in de skiff kon ik hem gemakkelijk voorblijven. Dat was bij de voorwedstrijd al het geval, maar in de finale hield ik er rekening mee dat hij mogelijk alsnog een serieuze aanval zou plaatsen. Die bleef uit”, vertelt De Koning.

Het was een mooie opsteker voor de routinier die zich dit jaar met Chantal Haenen bij de WK wil kwalificeren voor de Paralympische Spelen. Zijn dubbeltweecollega is momenteel met haar handbike op hoogtestage. Dus traint De Koning nu vooral in zijn (niet-paralympische) skiff.

Hij verkende de baan van Parijs al eerder. “Het is een prachtige watersportaccomodatie. Uiteraard kan er ook worden gekanood. Er is ook een wildwaterbaan. Daarop worden volgend jaar in kayaks de slalomwedstrijden gehouden”, schetst de Zeeuw.

De tweekilometerbaan is niet ongevoelig voor windinvloeden. “Bij de start is het water niet overdreven breed, maar bij de finish juist wel. Daar is het ongeveer 500 meter, er wordt nu ook op gezeild en zo. Ze waren bezig met het plaatsen van palen in het water. Dat doen ze waarschijnlijk om golfdempers aan te leggen. De tribune moet nog worden gebouwd, dat zal een tijdelijke zijn”, aldus verkenner De Koning.

Corné de Koning in Parijs (eigen foto).