Coach Steffen de Vries turft vier winnaars bij koude Hel

Interview

Vier Helwinnaars hebben één bindende factor. Zij hebben allen Steffen de Vries als coach. Hij is de nestor van de professionele clubcoaches en begon in de vorige eeuw bij Saurus. Tegenwoordig huren Orca en Skøll hem in. Zijn skiffeurs Nika Vos, Lennart van Lierop en Tosca Kettler wonnen, evenals de tweezonder van Lisanne van der Lelij en Wia Ruiter.

Bij de mannenskiff was het een-twee-drietje voor zijn Skøllies, want achter Van Lierop werden Brecht van Kuijk en Jan van der Bij tweede en derde, en dat binnen een slordige zes seconden. “Ze zijn aan elkaar gewaagd, dat is bekend van de trainingen. We zijn net aan het einde van een trainingsblok waarin veel geroeid is. We volgen het trainingsprogramma van de bondsmannen zo goed als mogelijk en doen dus veel kilometers op een laag tempo. Maar elke zondag is het wat intensiever. Of beter gezegd, dan roeien ze hard over een lang stuk. Dan zit het al dicht bij elkaar. Lennart is de veteraan van deze groep. Wellicht gaf dat in Groningen de doorslag”, zei De Vries.

Tomaat
In het vrouwenveld had Ilse Kolkman (Aegir) zich tussen de pupillen van De Vries gewrongen, zijn werd tweede. Skøllie Elsbeth Beeres werd derde en Minke Holleboom van Euros vierde. De (voormalige) Enschedese traint ook bij club met de tomaatkleuren.

(tekst gaat verder onder de foto).

Niet gecoacht door De Vries, toch gewonnen: Johannes Lakke en Vosse Meijssen (foto Leo de Keizer).

Niet bang
Het geheim van smid De Vries? “Ik denk dat het vooral de lol is die de verschillende groepen hebben in roeien. Iedereen is anders, heeft andere kwaliteiten, maar als gemeenschappelijke factor kun je stellen dat niemand bang is om met anderen te roeien. Men gaat de competitie met elkaar aan, maar relativeert ook.”

Arbeid
Er wordt hard gewerkt, ook door de Orcanen die hij begeleidt. “De roeiers bij mijn beide clubs doen qua trainingsarbeid niet heel veel onder voor de bondsroeiers die uitstekend worden gefaciliteerd. De mensen die bij verenigingen trainen moeten natuurlijk nog van alles ernaast doen, maar toch scheelt het allemaal niet zo gek veel van hoe en wat er wordt getraind.”

Onbetaalbaar
Naast lol in (samen)roeien, hard werken zijn er nog andere succesfactoren. De Vries’ didactische vaardigheden zijn een begrip. Zelf noemt hij wat anders. “Een goeie groep coaches bij de vereniging is feitelijk onbetaalbaar. Ook die mensen moeten het naar hun zin hebben, ik probeer iedereen de ruimte te geve om zijn of haar ding te doen, dan blijven ze vaak actief en dan heb je er echt wat aan. Dat zie ik bijvoorbeeld van een afstandje in Utrecht ook wel bij Triton gebeuren. En dat zie je terug in de uitslagen.”

Alle uitslagen van de Hel van Het Noorden staan hier op de site van Time Team.