Brys en Oldenburg bij Hel van het Noorden

Voorbeschouwing

Waar de Belgische krachtpatser Ward Lemmelijn in oktober de Tromp Boat Races aandeed, reist een andere zuiderbuur nog wat verder om zich met Nederlandse toproeiers te meten. Voormalig lichtgewicht toproeier Tim Brys maakte vorig seizoen de overstap naar de zware skiff en heeft blijkbaar wel zin in zes kilometer roeien op het Eemskanaal.

Maar wat betreft de gehoopte concurrentie moest Brys een teleurstelling incasseren. Niet alleen de Nederlandse toppers slaan de Hel van het Noorden over, ook de roeiers die in aanmerking willen komen voor het zogeheten TalentenTeam gaan niet naar Groningen. De wedstrijd past niet goed in de voorbereiding van de ergometertest die zij volgende week zondag hebben.

Nereïden
Het zorgt voor een vrij uitgekleed veld waarbij Brys vermoedelijk met overmacht de snelste zal zijn. De bekendste tegenstanders zijn de Nereïden Ies Wiersma en Lars Kreiter. De tweezonder zal een bordeaux-rood onderonsje worden. Noud Scholten en Jaap Worm nemen het op tegen Boris Mulder en Isak Verkaik. Eerstgenoemde ploeg maakte al indruk bij de Tromp Boat Races.

Oldenburg
Gelukkig neemt in elk geval één nationale toproeister de moeite om naar het Noorden te komen. Al zal zeker meespelen dat de desbetreffende als roeister is opgeleid bij het Groningse Gyas. Wereldkampioene uit de vierzonderstuurvrouw Marloes Oldenburg neemt het op tegen een iets breder veld dan bij de mannen. Met name in de onder 23-categorie doen er een aantal aansprekende namen mee. Zo roeiden Kiene Remijn en Jente Jongsma (beiden Nereus) al hard in Hilversum. Ook de winnares van het open veld daar, Sidni de Ruiter van Njord, is van de partij.

Dubbelstarters
Een aantal Nereus-vrouwen is van plan in de middag ook nog in de tweezonder van start te gaan. Het gaat om de combinaties Femke Paulis/Jente Jongsma, Demi Straathof/Jessy Vermeer en Sona Hospers/Kiene Remijn. Zij zullen aan het eind van de dag in totaal meer dan 40 kilometer op het water hebben gezeten.

De wedstrijdgegevens zijn hier te vinden.