Britse roeiers geschorst na dopinggebruik

Achtergrond Algemeen Kort Voorpagina

Vandaag maakte de Britse roeibond bekend dat de anti-doping organisatie van het Verenigd Koninkrijk (UK Anti-Doping) twee roeiers van Oxford Brookes voor twee jaar heeft geschorst.

Amsterdam – Het gaat om Sybren Hoogland en Timothy Grant (beiden 22 jaar). Zij werden positief bevonden bij een dopingcontrole tijdens de internationale wedstrijden van Gent, begin mei dit jaar. Bij Hoogland betreft het cocaïne, bij Grant zou het gaan om modafinil, een middel dat ook in het leger wordt gebruikt om de alertheid te vergroten. Hij zou het hebben genomen in verband met zijn studie.

Bij de regatta in Gent waren de roeiers succesvol in de vier-zonder-stuurman. In 2014 zaten ze in de acht van Oxford Brookes dat de Temple Challenge Cup bij de Henley Royal Regatta won en afgelopen jaar kwamen ze beiden voor Groot-Brittannië uit in de vier-met-stuurman bij de Wereldkampioenschappen onder 23 jaar. Daar eindigde de ploeg op een vierde plaats, 0,31 seconde achter het brons.

Anti-doping les
Hoewel UK Anti-Doping beseft dat de atleten de verboden middelen vermoedelijk niet hebben gebruikt om hun prestaties te verbeteren, menen zij niet dat zij daarom lichter gestraft moeten worden. “Beide atleten hebben uitvoerig les gehad in anti-doping regels, maar hun beslissing om deze adviezen niet op te volgen, resulteert in een tweejarige schorsing” aldus Nicole Sapstead van UK Anti-Doping tegen de Britse krant Guardian.

Amsterdam
Volgens een woordvoerder van Oxford Brookes zijn de twee roeiers geen lid meer van Oxford Brookes Boat Club. Hoogland, van wie bij NLroei niet bekend is of hij Nederlandse roots heeft, was onlangs voor zijn studie aan het Amsterdam University College verhuisd naar Amsterdam en had zich aangemeld als afroeilid bij studentenroeivereniging Nereus.