Britse olympische roeiploeg nog steeds niet rond

Achtergrond Voorpagina

De Britse roeibond maakte gisteren bij de officiële bekendmaking van de olympische ploeg nog niet alle namen openbaar die bij de Olympische Spelen van Rio de Janeiro aan de start zullen verschijnen. De vrouwendubbeltwee en de twee zonder stuurman zullen later worden ingevuld.

Het is zelfs nog niet helemaal zeker dat Groot-Brittannië überhaupt een vrouwen dubbeltwee stuurt. Eerder berichtte NLroei al over het feit dat de roeisters die deze boot bij de WK in Aiguebelette kwalificeerden in onmin waren geraakt en dat dat vermoedelijk de reden was tot opheffing van de ploeg ondanks dat de boot bij de Europese kampioenschappen nog op de vierde plaats was geëindigd.

Topduo
Katherine Grainger en Vicky Thornley worden achter Helen Glover en Heather Stanning (olympisch kampioenen in de twee-zonder) over het algemeen gezien als beste roeisters van het land. Grainger is weliswaar al 40 jaar oud maar behaalde al drie keer olympisch zilver voordat ze bij de Spelen van Londen goud pakte in de dubbeltwee. Thornley geldt als een van de grootste talenten die Groot-Brittannië de laatste jaren heeft voortgebracht. Ze was bij de Britse trials dit voorjaar verreweg de snelste in de skiff.

Vrouwenacht
Beide roeisters kregen afgelopen week de kans om de sterk presterende acht te versterken. Deze boot werd dit seizoen al Europees kampioen en werd bij de laatste wereldbeker in Luzern verrassend tweede, vlak achter wereldkampioen Amerika. Opvallend is dat zowel Grainger als Thornley de ploeg niet sneller zouden maken. Volgens de Daily Mail bleken ze in time-trials elk een halve seconde te langzaam.

‘Idioot idee’
In dat zelfde artikel krijgt bondscoach Paul Thompson er overigens flink van langs van de vriend van Thornley, Rick Egington, een olympisch medaillewinnaar. Met name het feit dat hij Anna Watkins, de partner met wie Grainger in Londen goud haalde, liet terugkomen na een pauze van drie jaar kon niet op zijn goedkeuring rekenen. “Het was het meest idiote idee van de wereld en het bezorgde onnodig veel stress bij zijn beste atleet. Dat is hem aan te rekenen. Ik heb tien jaar onder hoofdcoach Jurgen Grobler geroeid en hij was weliswaar erg hard, maar ook altijd eerlijk.” Uiteindelijk bleek dit voorjaar dat Watkins inderdaad niet fit genoeg bleek om het vereiste niveau te halen, maar haar mogelijke come-back had inmiddels al de nodige commotie veroorzaakt.

Vertrouwen
Nu zowel Thornley als Grainger de acht niet heeft gehaald is het onbekend of ze nu niet alsnog in de dubbeltwee stappen. Volgens technisch directeur David Tanner is dat wel de bedoeling. “Ik heb er vertrouwen in dat ik vrij snel bekend kan maken dat beide roeisters weer in de dubbeltwee zitten en naar de Olympische Spelen gaan”, zei hij tegen de Guardian. Gebeurt dat niet dan wordt de boot wellicht gevuld door roeisters uit de dubbelvier die zich in Luzern bij het Olympisch Kwalificatie Toernooi niet wisten te plaatsen voor Rio. Ook bestaat er de mogelijkheid dat Groot-Brittannië de plek zelfs helemaal niet inneemt.

Twee-zonder selectie
Een ander heet hangijzer bij de Britten is welke roeiers de mannen twee-zonder in Brazilië zullen bemannen. Nadat de reserveroeiers Nathaniel O’Reilly-O’Donnell en Matthew Tarrant de eerste wereldbeker wonnen en het de aangewezen boot van Stewart Innes en Alan Sinclair niet lukte de Europese titel binnen te halen, is er onduidelijkheid welke van de boten de snelste is. In Luzern kon uiteindelijk alleen eerstgenoemde ploeg meedoen omdat Sinclair vanwege ziekte mee moest doen met de acht.

Scherprechter
De keuzeheren hebben nu aangegeven dat komende wereldbeker in Poznan de scherprechter wordt. Wie daar – uitzonderlijke omstandigheden daargelaten – het best presteert, gaat naar Rio. Daarnaast zijn de namen van de acht ook nog niet definitief gemaakt. Het zou dus kunnen dat naar aanleiding van deze selectiestrijd er ook in die boot nog gewijzigd gaat worden. De vierde plaats in Luzern heeft er in elk geval alvast toe geleid dat in Poznan de slagpositie weer wordt ingenomen door Andy Triggs-Hodge. De tweevoudig olympisch kampioen in de vier-zonder zat aanvankelijk op de 6-positie maar is nu weer naar zijn vertrouwde plek gehaald.

©NLroei, 10-6-2016