Bram Schwarz: ‘We willen de gevestigde orde opschudden’

Interview Voorpagina

Een van de opvallendste namen op de deelnemerslijst voor de WK is die van Bram Schwarz. Het pas 19-jarige talent roeide eerst met de University of Washington het Amerikaanse studentenseizoen om vervolgens met de U23-acht wereldkampioen te worden.

De roeier van Het Spaarne zegt van vorig jaar te hebben geleerd toen hij eerst bijna goud won bij de EK voor junioren maar later bij de wereldkampioenschappen van Rotterdam geen schim van zichzelf meer was. “Ik ben in mijn enthousiasme toen het hele seizoen volop door gegaan en was uiteindelijk toen het er om ging opgebrand. Dat zal me niet nog een keer overkomen. Daarnaast letten onze coaches (Diederik Simon en Eelco Meenhorst, red.) er goed op dat ik niet teveel doe.”

Piekmoment
Nu mag hij samen met de voor de dubbelvier uitgeselecteerde Niki van Sprang in de dubbeltwee naar het seniorenWK. De Haarlemmer is niet bang dat het seizoen te lang voor hem duurt. “Ik denk dat ik het aankan. Ik heb dit jaar twee keer een korte rustperiode genomen waardoor het prima mogelijk moet zijn om nog een derde keer te pieken dit jaar”, vertelt Schwarz.

Scullen
Dat hij ondanks zijn buitenlandse avontuur en zijn boordroeien in de onder 23-acht nu in de scullgroep is opgenomen, is niet zo onlogisch als het lijkt. “Totdat ik in januari naar Amerika vertrok, was ik al meetrainer bij de groep van bondscoach Eelco Meenhorst. Dat ging dusdanig goed dat hij me als ik terug zou komen een kans wilde geven voor de dubbelvier. Dat is nu weliswaar niet gelukt, maar ik mag niet klagen. Ik ben 19 en ga naar een WK.”

Leeftijd
Het gebeurt niet vaak dat zo’n jonge roeier wordt uitgezonden naar een senioren WK. Schwarz heeft daar maling aan. “In Nederland is het wellicht ongebruikelijk, maar de Italianen hebben bijvoorbeeld een vier met net zulke jonge jongens aan boord en presteren uitstekend. Het is ook het mooie aan de scullgroep. De roeiers uit de dubbelvier zijn ook allemaal relatief jong en hebben dit seizoen al goede dingen laten zien.”

Van Sprang
Schwarz is opgetogen dat hij met Van Sprang is samen gezet, ondanks dat zijn ploegmaat vier jaar voor concurrent Berkeley roeide. “Dat maakt het juist extra mooi. We kunnen elkaar goed opfokken. Hij won bijvoorbeeld wél de IRA, het nationale studentenkampioenschap wat ik dit jaar nipt verloor. Daar pest hij mijn dan mee. Maar het klikt erg goed, we zijn beiden ambitieus en willen hard werken.”

Opschudden
De zoon van olympisch roeier Sven Schwarz kan nog weinig zeggen over hun kansen. “We moeten reëel zijn. De dubbeltwee is één van de zwaarste velden op de WK en afgelopen seizoen lag het allemaal erg dicht bij elkaar. De nummer 2 van de Olympische Spelen miste bijvoorbeeld de finale bij de EK en de nummer 3 van Rio miste de eindstrijd in Luzern. Ik sta er vrij ongedwongen in en zie wel wat het wordt. Hopelijk kunnen we de gevestigde orde een beetje opschudden.”

Amerikanen
Na de WK zal hij snel weer naar Seattle moeten afreizen. Bang dat hij geen rust krijgt is hij desondanks niet. “Gelukkig begint onze school laat dit jaar, dus erg veel mis ik niet. De coaches vinden het ook fantastisch dat ik dit doe. Het mooie is dat een ploeggenoot van Washington in de Amerikaanse dubbel zit. Dat wordt dus een mooie wedstrijd binnen een race.”

©NLroei, 12-9-2017