Boers niet naar Olympische Spelen

Algemeen Voorpagina

Een ruime maand voordat in Rio de Janeiro de Olympische Spelen van start gaan, is Heleen Boers vervangen door Karien Robbers. Zij bemant nu met Aletta Jorritsma de twee-zonder-stuurvrouw die als reserveboot fungeert voor de acht. Als scullende reserve is nu Lisa Scheenaard aangewezen.

Dit bepaalde vrouwen hoofdcoach Josy Verdonkschot naar aanleiding van de prestaties bij de derde wereldbekerwedstrijden in Poznan. Boers eindigde daar met reserve Robbers (Jorritsma viel in bij de acht) ver achter het veld op een teleurstellende elfde plaats. “Op basis van haar belastbaarheid en technische inpasbaarheid moet ik nu bepalen dat Heleen niet meer voor de acht in aanmerking komt en niet meer reserve op stuurboord is. Het spijt me erg voor haar en het is een rottige timing maar dit is nu het beste voor de groep”, laat Verdonkschot vanuit Pusiano weten.

Zorgkindje
Sowieso is de twee-zonder al het hele jaar een zorgenkindje. Olivia van Rooijen en Ellen Hogerwerf voldeden vorig jaar bij de wereldkampioenschappen met een negende plaats weliswaar voor de eisen van het internationale IOC, maar voor sportkoepel NOC*NSF was dit niet voldoende. Van Rooijen en Hogerwerf werden vervolgens in de acht gezet en de twee-zonder werd als reserveboot voor de acht aangemerkt. Ondanks dat de boot zich niet voor de nationale normen heeft geplaatst, kreeg de roeibond in december wel goedkeuring om met de boot in Brazilië te starten.

Blessure
Na een selectie in februari werden Aletta Jorritsma en Heleen Boers geselecteerd. Een tweetal die beiden terugkwamen van een slepende blessure. Jorritsma kampte deze winter met de gevolgen van overtraindheid en Boers was nog herstellende van een hersenschudding na een val van de fiets van een jaar terug. De snelheid die het duo in 2014 nog had toen ze brons wonnen bij de Europese Kampioenschappen kwam nooit meer terug. In Varese kwamen ze bij de eerste wereldbeker niet verder dan een elfde plaats en bij de EK moest het koppel genoegen nemen met de ondankbare tiende plaats.

Reserve
Nu Robbers de plek van Boers vervangen heeft, geldt zij niet meer als reserve voor de dubbelvier. Die plek wordt nu door Lisa Scheenaard ingenomen. “Op basis van haar prestatie in Poznan leek het me wel gerechtvaardigd dat ze daarvoor in aanmerking zou komen”, aldus Verdonkschot. Scheenaard zal pas na volgende week bij de groep aansluiten. Eerst start zij de Henley Royal Regatta.