‘Belgische bug’ uit het olympische kwalificatiesysteem voor Tokyo 2020

Kort

Roeifederatie FISA wil een ‘bug’ oftewel een ongelukkige procedurefout uit het olympische kwalificatiesysteem halen. Het onderwerp was dit weekeinde bij het congres van de roeifederatie benoemd als bespreekpunt. De nationale bonden worden opgeroepen mee te denken over een beter (en rechtvaardiger) systeem.

Vorig jaar kwam de ‘bug’ boven water. Twee Belgische boten plaatsten zich voor de Olympische Spelen via het kwalificatietoernooi, maar omdat het twee mannenboten betrof, werd de Belgische bond volgens de regels gedwongen één boot terug te trekken. Dit zou ervoor moeten zorgen dat een zo groot mogelijk aantal verschillende landen bij de spelen aan de start komt.

Averecht
Maar het pakte anders uit. Van de vrijgevallen plaats – de Belgen lieten hun lichte dubbeltwee thuis – profiteerde Denemarken, dat land had echter al meerdere boten voor Rio gekwalificeerd.

Positief
Gwenda Stevens – voorzitter van de Belgische roeibond – is blij dat het onderwerp aan de kaak wordt gesteld. “En ik vind het positief dat FISA dit zelf heeft geagendeerd. Wij gaan zeker een voorstel voor een nieuw kwalificatiesysteem doen”, aldus Stevens. Later dit jaar komt het onderwerp voor besluitvorming op de agenda. Vervolgens wordt het kwalificatieprogramma voor Tokio 2020 aangepast.