Beach Sprint een stap vooruit?

Column

Beach Sprint Rowing wordt in 2028 olympisch. Opeens lees je dat het met ingang van de spelen in Los Angeles op het programma komt. Tegelijkertijd moet het lichte roeien ervoor plaatsmaken. Dat verdwijnt. Het gerucht dat het lichte roeien plaats zou moeten maken voor een vorm van coastal roeien ging al langer, maar het programma voor de spelen volgend jaar in Parijs bleef toch onveranderd.

De kernvraag is waarom nu deze verandering? Tot 1976 was alleen het zware roeien voor mannen olympisch, in dat jaar mochten ook de dames voor het eerst mee doen. Dat was een succesvolle uitbreiding met vrouwennummers net als toen bij meer sporten gebeurde.

In ons land – en niet alleen bij ons – begon halverwege de jaren tachtig de discussie of ook het lichte roeien niet een paar olympische nummers zou moeten krijgen. Het was een belangrijk thema op het toenmalige Fisa-congres in 1993, waar ik voor ons land was. De voorstanders van licht roeien, waaronder het bestuur van de FISA (thans World Rowing) toen zeiden dat het lichte roeien kansen bood voor (Aziatische) landen waarvan de sporters te klein en licht waren. Het IOC zag dat wel zitten. De meningen waren op het congres zeer verdeeld en er waren ook landen die ontbraken en hun ambassadeur lieten stemmen. 

Het voorstel voor licht roeien werd nipt aangenomen. Vanaf  de Olympische Spelen 1996 kwamen de lichte dubbeltwee voor mannen en vrouwen en de  lichte vier mannen in plaats van de vier voor vrouwen en de gestuurde tweeën en vieren bij de mannen.

De medailles bij het lichte roeien werden vooral door Westerse landen gewonnen, wij waren sterk in de lichte dames dubbeltwee. Er kwamen amper nieuwe landen bij die hard roeiden. Alleen China kwam steeds verder, maar daar waren juist ook zware roei(st)ers.

En dan nu dus de vernieuwing met de Beach Sprints. Het IOC wil al een aantal jaren voor toeschouwers meer spectaculaire sporten en het roeien is al een tijd onderwerp van discussie. Ook de lengte van de wedstrijdafstand is daarbij niet meer heilig. En er werd vanuit het IOC min of meer gedreigd dat het lichte roeien zou verdwijnen zonder dat daar iets voor terug zou komen. Nu groeit het aantal olympische bootklassen van 14 naar 15 en kunnen de lichte roeiers naar de beachboten overstappen. Er is enorme druk van buitenaf op het IOC vanuit nieuwe sporten en daarmee kwam er dus pressie op de al bestaande olympische sporten.

Ik begrijp dat, maar ik vind het wel jammer. Want is zo een sprint vanaf het strand naar je roeiboot en dan een stukje roeien, nu zo spectaculair? Ik betwijfel dat, maar inmiddels hebben zich ook in ons land wel al roeiers er op gestort. En als we daarmee het gehele roeien olympisch kunnen houden is dat van wezenlijk belang, maar leuk vind ik het niet.