Amsterdamse Bosbaan krijgt WK van 2026

Kort

Het is nog met een minuscuul voorbehoud maar het is vrijwel zeker dat de wereldkampioenschappen in 2026 op de Bosbaan worden gehouden. Dit werd vandaag besloten tijdens een vergadering van roeifederatie World Rowing.

Support NLroei, doe mee aan de crowdfunding ’22/’23, dat kan hier, alvast bedankt!

Het enige voorbehoud dat is gemaakt, is dat de hotels die de organisatie heeft aangewezen goedkoper moeten worden gemaakt. De kans dat dit lukt is zeer aanzienlijk. Uiteindelijk stemde 95% van de leden (landen) voor de toewijzing voor Amsterdam, 5% stemde tegen. Een andere kandidaat was er niet. De laatste keer dat de WK op de Bosbaan was, was in 2014. Toen was het organisatorisch een groot succes, de prestaties vielen toen echter bijzonder tegen met geen enkele medaille in een olympische bootklasse.

Shanghai
Ook werd besloten dat de wereldkampioenschappen van 2025 zijn toegewezen aan Shanghai. Ook hiervoor had Amsterdam zich samen met het Italiaanse Varese opgegeven. Poznan heeft in dat zelfde jaar de wereldkampioenschappen voor roeiers onder de 23 jaar gekregen. Trakai in Litouwen krijgt dan de WK voor junioren.

Infra
“Dit evenement is voor de gemeente ook reden om te investeren in de infrastructuur van de Bosbaan. We gaan er samen met de gemeente voor zorgen dat de roeibaan in 2026 helemaal klaar is voor de WK”, aldus bondsbestuurder Wouter van Groeningen.