Amber Kraak prof bij wielerploeg Jumbo-Visma: ‘klimmen viel op’

Interview

Voormalig toproeister Amber Kraak heeft onlangs een contract getekend bij de bekende wielerformatie Jumbo-Visma. De 26-jarige werd in 2016 in de lichte dubbeltwee wereldkampioen bij de roeiers onder de 23 jaar en was tot 2019 reserve van de olympische ploeg. Afgelopen weekeinde deed ze al mee aan de nationale kampioenschappen en zaterdag start ze in de vrouweneditie van de Tour de France.

NLroei verslaat de roeisport, op vele fronten. Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!

De transformatie tot topwielrenster is snel gegaan. Nadat Kraak in 2019 stopte met roeien, zat zij aanvankelijk vooral voor de lol wat meer op de fiets. Ze meldde zich aan bij wielervereniging De Amstel en fietste enkele criteriums voordat de coronatijd aanbrak. “Vorig jaar gingen Marike Veldhuis (ook een voormalig toproeister, red.) met die club mee naar de zogeheten Amstel Alpenweek waarbij we met 40 man gingen koersen. Wij waren de enige vrouwen en blijkbaar heb ik daar indruk gemaakt. Eén van de mannen vond dat ik vrij gemakkelijk bergop reed en vroeg of hij mij mocht aandragen bij Jumbo-Visma.”

Contact
Vanaf toen was het contact gelegd en de voormalig roeister van Vidar zou afgelopen december een fysieke test doen om te kijken wat haar mogelijkheden zouden zijn. “Vanwege corona werd dat uitgesteld naar maart. Op basis van die test heb ik een training meegedaan waarbij de Waalse Pijl werd verkend. Ook hebben we enkele gesprekken gevoerd. Op basis daarvan is besloten dat ze me een kans willen geven, ondanks dat ik niet meer de jongste ben en minder koerservaring heb. Daar ben ik erg blij mee, want ze schuiven me toch op een beetje een gek moment in de ploeg. Gelukkig duurt het seizoen tot oktober dus ik heb nog even de tijd.”

Koersen

Haar voltijdsbaan bij de bank Knab zet ze zodoende voorlopig op een laag pitje. “Ze zijn daar erg supportive. Mijn teamleider stond afgelopen weekeinde langs de kant en de CEO van Knab stuurde vandaag bloemen.” Kraak heeft voor dit seizoen een contract waarna verder gekeken wordt hoe het gaat. “We hebben dertien vrouwen in het team en meestal worden er in een koers zes opgesteld. Hoe mijn programma er precies uit komt te zien weet ik nog niet. Ik hoop in elk geval ook aan meerdaagse wedstrijden mee te doen. Ik herstel snel en zou me ook als klimmer willen laten zien.”

NK
Haar vuurdoop kwam echter verrassend snel. “In twee weken tijd is alles in een sneltreinvaart gegaan. Ik mocht meteen het NK van afgelopen weekeinde starten. Supergaaf, maar dat gaf wel wat stress. Gelukkig was mijn fiets en kleding op tijd klaar, maar ondertussen moest ik alles met mijn werk nog regelen. Maar het was heel erg leuk. Ik voelde me meteen onderdeel van het team. Elke renner krijgt elke wedstrijd een eigen taak en ik mocht vooral eerst wennen aan de koers zelf. Hoe positioneer je jezelf bijvoorbeeld in een peloton en hoe neem je het beste een bocht?”

La Course
Het NK was niet de enige race die ze meteen mag rijden. Zaterdag mag ze zelfs mee naar La Course, de vrouweneditie van de Tour de France. De vrouwen rijden dan dezelfde etappe als de mannen doen tijdens hun openingsrit. “Geweldig dat ik dat meteen kan meepakken. Voor deze rit heb ik al wel een wat specifiekere taak, maar die moet ik helaas voor me houden.” De geheimhouding is één van de zaken die wat anders zijn dan wat ze bij het roeien gewend was. “Iedereen heeft bijvoorbeeld een persoonlijke coach, die een specifiek schema voor jou maakt. Iedereen traint dus ook anders. En de inkomsten komen alleen vanuit de sponsor, dus een stukje fietsen in mijn eigen outfit zit er ook niet meer in”, zegt ze lachend.

Tips

Ook al stopte ze 2,5 jaar terug met roeien, klaar met topsport is ze nog niet. “Ik zat als reserve veel alleen in de boot en verloor het plezier in de roeisport. Toen ik me aan het voorbereiden was voor die fysieke test in december en die niet doorging, realiseerde ik me ineens hoe teleurgesteld ik was en hoe leuk ik het vond zo fanatiek met iets bezig te zijn.” Een tip heeft ze ook. “Ik krijg veel vragen van roeiers die veel fietsen en ook de overstap willen maken. Belangrijkste les: ga vooral bij een wielervereniging en leer koersen in plaats van alleen maar jagen op kommetjes op Strava. Daar heb je veel meer aan.”