Amber Kraak bleef uit de greep van peloton: “durfde niet om te kijken”

Algemeen

Roeiwereldkampioen Amber Kraak won gisteren op de fiets de slotetappe van de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten. De Nederlandse wielrenster bleef voor haar nieuwe werkgever FDJ-Suez als enige van drie vluchters in Abu Dhabi de aanstormende sprintster Lorena Wiebes en de rest van het peloton nipt voor.

“Ik hoorde in mijn oortjes van mijn ploeggenotes dat ik door moest blijven gaan, dus wist ik dat het heel spannend was”, zei Kraak. “Ik durfde daarom niet om te kijken en mijn handen al vroeg in de lucht  te gooien. Dit is mijn eerste individuele zege in de WorldTour, dus ik ben het niet gewend om te winnen. Ik ga het de volgende keer wel met mijn armen in de lucht vieren”, noteerde Wielerflits.nl.

Kraak weerstond het sterke SD Worx-Protime. “Ons plan was om in de aanval te gaan. In een stuk waar tegenwind was reden drie rensters weg, waarna ik het ook wilde proberen.” Daardoor ontstond een kopgroep van vier. “Ik begon erin te geloven toen we drie minuten hadden en goed samenwerkten. Toen dacht ik: misschien gingen we het halen.”

“SD Worx had ook drie rensters om te achtervolgen, misschien lukt het dan wel. Ik wilde in de finale eigenlijk wachten op de sprint, maar toen de anderen stopten met meedraaien koos ik ervoor om solo te gaan”, legt Kraak uit. “Dit is de eerste wedstrijd voor mijn nieuwe team. Gisteren was ik al de kopvrouw, maar toen lukte het niet en had ik een slechte dag. Maar dit geeft wel een goed gevoel, dat ik revanche neem en mij laat zien.”

Hier een filmpje van de aankomst.