Eerstejaars mannenrecords aangescherpt bij NKIR

Algemeen

Twee eerstejaarsrecords sneuvelden zaterdag in de sporthallen in Amsterdam zuid. De lichte acht van Laga boekte een nipte overwinning en doken onder de tijd van hun verenigingsgenoten, die het eerstejaarsrecord vorig jaar al verscherpten. Ook de zware mannen van Nereus waren sneller dan ooit. Zij klokten een snellere tijd dan hun recordhoudende verenigingsgenoten van vorig jaar.

Draag bij aan roeijournalistiek. Doneer aan NLroei!

De lichte mannen hielden een Delfts onderonsje. De Lagamannen waren Proteus met een kleine twee tellen de baas. Lagacoach Bart Asberg blikt tevreden terug: “Het geeft vertrouwen voor de start van het seizoen.” Hij had de kans een goede ploeg te selecteren. “Het zijn allemaal sportmannen. Onze twee snelste mannen hebben veel gefietst bijvoorbeeld. Ze trainen naast de roeitrainingen ook nog op de fiets.” 

Record
Ook heeft de ploeg een aantal ouderejaars. “Zij hebben vorig jaar het record al door Laga verbroken zien worden”, zegt Asberg. “Dat heeft veel aangewakkerd.” Laga heeft de luxe van een brede selectie. Een tweede acht werd achtste dit weekeinde. Asberg: “Door die brede selectie kunnen we een goed niveau halen. Dat zorgt voor succes.”

Enthousiasme
Al een aantal jaar lang presteren de lichte mannen uit Delft goed. “Het is een grote en enthousiaste groepen mannen”, verklaart Asberg het succes. “Daar horen mensen van en daar willen mensen bij horen. Bij de introductieweek hebben we al mannen die vragen hoe ze in de acht moeten komen. Mensen horen hoe leuk het is om in een eerstejaarsboot te roeien en ook nog eens succes te boeken.” Gezien de hoeveelheid mannen in het Delftse studentenleven is er ook een grote poel om uit te vissen.

Inweegstress
Asberg zag zijn ploeg soepel inwegen. “We hebben de jongens al vroeg begeleid in goed eten en wilden eigenlijk niet te veel nadruk leggen op het inwegen. Dat geeft de roeiers stress en het maakt ze onzeker. Bij ons hoefde niemand nu zoutloos.”

Vrouwen
De vrouwen braken geen records. Wel waren er natuurlijk winnaars. De zware vrouwen van Gyas waren het snelst, evenals de lichte vrouwen van Skøll. Beide ploegen hadden een fikse voorsprong op de rest van het veld. De mannenuitslagen lagen veel dichter bij elkaar. De overwinning van de Nereus zware mannen was nipt. De Amsterdammers boekten hun zege met een tijd die slechts 0,6 seconde onder die van Laga lag, dat als tweede eindigde.