Keijser en Van Zomeren: op eigen gevoel richting Rio

Nieuwsbrief Voorpagina

Marieke Keijser kreeg in september bij het zien van de wereldkampioenschappen voor senioren een ingeving. De kersverse juniorwereldkampioen zag de Nederlandse lichte vrouwen dubbeltwee strandden op een veertiende plaats, ver buiten het bereik van de olympische tickets. Keijser wilde een poging wagen de Nederlandse boot te plaatsen.

Na het behalen van de wereldtitel in de juniorenskiff had de Rotterdamse eigenlijk een ander plan: ‘Volgend jaar lichte seniorenB skiff bij de WK op de Willem-Alexanderbaan leek me tof.’ Met haar coach Thomas Notermans besprak ze haar Rio 2016-droom.

School
‘Voor mij stond vrij snel vast dat ik graag een ploeg voor Rio wilde maken terwijl het nu lastig is buiten Rotterdam te trainen. Dat komt onder andere doordat ik nog op de middelbare school zit en bij mijn moeder thuis woon’, zegt de 18-jarige.

Eigen koers
Daar komt bij dat ze bijzonder is gehecht aan de samenwerking met haar De Maas-coach Notermans. “Niets ten nadele van andere coaches, maar ons onderlinge vertrouwen is perfect.” Ze ging met open vizier het gesprek aan met bondscoach Josy Verdonkschot om te kijken of er mogelijkheden waren voor samenwerking binnen zijn bondsequipe. De conclusie was dat Keijser een eigen koers wilde gaan varen. Ze geeft daarbij aan dat ze zeker niet negatief denkt over de bondsequipe. “Al met al komt het mij gewoon beter uit om op onze manier in Rotterdam te trainen. Punt.”

3 x bellen
Na haar besluit niet toe te treden tot de bondsploeg, bleef ze niet lang alleen. Amber van Zomeren – nationaal skiffkampioen bij de lichtgewichten – belde. “Maar liefst drie keer”, zegt Keijser lachend. “Ik waardeer haar enthousiasme. En het roeien met haar gaat echt lekker, ik heb het in de afgelopen tijd met bijna alle lichte vrouwen geprobeerd.”

Gevoel
Alleen Lisa Wörner en Ilse Paulis hebben geen proefvaart met Keijser gemaakt. “Het voelt heel goed aan om achter Marieke Keijser te zitten”, zegt van Zomeren. “We zijn beiden niet zo van het klokken van afstanden, we voelen zelf wel aan of de boot goed loopt. En vanaf de eerste training is dat het geval.”

Inleveren
Van Zomeren staat achter haar keuze voor Keijser en keerde zich daarmee onbedoeld van de bond af, zo kon ze haar sleutel van het olympisch trainingscentrum inleveren. “Het werd aan het begin van het seizoen niet hardop uitgesproken, maar ik had geen kans om in de bondstwee te komen. En ik wil een poging wagen de spelen te halen. Dit seizoen zet ik er alles voor opzij.”

Varese
Als het om olympische aspiraties gaat, kan hun avontuurlijke tocht eindigen in het Italiaanse Varese. Daar wordt volgend jaar medio april de cruciale wereldbekerwedstrijd gehouden. Onderhandelingen tussen bestuurders van De Maas en de Nederlandse roeibond leverden als uitkomst op dat de verenigingsdubbel daar mag starten, evenals de bondsploeg. Maar één van de twee boten mag door naar het olympisch kwalificatietoernooi, mits er in de ogen van NOC*NSF goed genoeg is gepresteerd.

Topsport
Kraakheldere toezeggingen over het vervolg kregen ze niet. “Volgens de wetten van de topsport mag de snelste door naar de volgende ronde”, zeggen beide verenigingsroeisters. “Volgens mijn coach is door de bond toegezegd dat de snelste ploeg inderdaad mag gaan”, vult Keijser aan. “Het zou ook een heel scheef besluit zijn als de langzaamste van de twee ploegen verder mag. Ik heb al van velen gehoord dat zij dit ook zo zien. Ik zou het zelf niet anders willen en dat zeg ik ook als wij straks niet de snelsten blijken. En het moet ook duidelijk zijn dat we anderen niets misgunnen , maar we zijn wel allemaal bezig met topsport.”

Ergometeren
Voor de start in Varese moesten beiden individueel ‘iets’ laten zien. Dat lukte vanwege het annuleren van de Hel van het Noorden niet in de skiff, maar gebeurde afgelopen zaterdag op een ergometer in een droge Amsterdamse sporthal. Keijser maakte indruk met een verbluffende 7:05,8. Van Zomeren was niet optimaal en stelde vooral zichzelf teleur met 7:20,8, ruim acht tellen boven haar persoonlijk record. “De Griekse die het ergometerrecord onder de 6:30 bracht, heb ik in de skiff bij de WK verslagen”, relativeert Keijser.

Weegschaal
Ondertussen voeren ze een strijd met de weegschaal. “Het is de bedoeling dat we in het seizoen elk 57 kilo wegen, voor mij is dat al wat langer geleden dat ik dat heb gewogen en voor Marieke is het nieuw om zo met haar gewicht bezig te zijn’, zegt Van Zomeren. “De tijd van een pakje koekjes opeten bij het maken van huiswerk is voorbij”, lachte Keijser terwijl ze kort voor deze uitspraak zich een broodje Filet Americain goed liet smaken. En op serieuze toon: “op het gebied van voeding is voor mij veel winst te behalen.”

Volwassen
Ondertussen wordt er hard getraind, voornamelijk in de twee op de Willem-Alexander Baan. Een keer per week skiffen beiden op de Amstel. De gelouterde roeisters hebben zichtbaar lol in hun gezamenlijke avontuur. “Ik vind haar veel volwassener dan haar leeftijd doet vermoeden. Of laat ik het zo zeggen, we hebben elkaar zeker wat te vertellen’, zegt Van Zomeren (27). Al pratend kwamen ze er achter dat ze een gemeenschappelijk favoriet televisieprogramma hebben. Het gaat niet om Sesamstraat, maar om Goede Tijden, Slechte Tijden.

©NLroei, 14-12-2015