Roeien steeds populairder

Algemeen

Tegenwoordig zijn er steeds meer Nederlanders die ervoor kiezen om sportief te roeien. Dit is aan de ene kant opvallend, maar aan de andere kant ook weer niet. Deze sport heeft namelijk diepe wortels in de Nederlandse geschiedenis. Toch is roeien de laatste jaren echt een hype geworden, want in het verleden was deze sport veel minder populair in Nederland. In dit artikel onderzoeken we waar deze nieuwe populariteit vandaan komt, want het is zeker te verklaren waarom roeien zo populair is in Nederland.

Historie

Roeien lijkt voor sommige mensen een nieuwe sport in Nederland, maar dat is absoluut niet het geval. Zelfs in de 19e eeuw waren er al Nederlanders die over de rivieren roeiden. De eerste verenigingen werden destijds opgericht, vooral in steden als Amsterdam, Rotterdam en Leiden. Deze pioniers zorgden voor meer populariteit en daarom werd in 1917 de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB) opgericht. De bond begon met het organiseren van sportevenementen in de vorm van roeiwedstrijden, wat de populariteit opnieuw ten goede kwam. De sport kon hierdoor groeien en bloeien, wat het tegenwoordig nog altijd doet.

Sociale impact

Roeien is voor de beoefenaars meer dan alleen sport. Het is een sociale activiteit die mensen samenbrengt. Je ontmoet als roeier allemaal vreemden die uitgroeien tot vrienden en soms zelfs geliefden. Roeiverenigingen spelen hier een cruciale rol in en hebben daarom een grote culturele aanwezigheid in ons land. Ze bieden leden een perfecte plek aan om te trainen, maar ook om sociaal actief te zijn. Bovendien organiseren ze evenementen en activiteiten, wat bijdraagt aan het gevoel van gemeenschap dat veel roeiers die lid zijn van een vereniging ervaren.

Geografie

Nederland is eigenlijk een perfect roeiland, wat best logisch is als je kijkt naar de geografie van ons land. In alle provincies vind je genoeg waterwegen waarop je kunt roeien. Dit wordt voornamelijk gedaan op rivieren, maar je kunt ook roeien in boten op meren en zelfs grachten. Onze geografische landschap is dus perfect voor roeiers, zelfs voor beoefenaars van deze sport die in steden wonen. Zo zie je regelmatig roeiers over de grachten van Amsterdam gaan. De Nederlandse wateren zijn over het algemeen rustig, dus ook dit is perfect om volop van deze sport te kunnen genieten. Nederland is hierdoor ideaal voor zowel professionele als ervaren roeiers, maar ook voor de nieuwe beoefenaars van deze mooie watersport.

Gezondheidsvoordelen

Roeien wordt door veel Nederlanders beoefend om fitter en gezonder te worden. Dit is het geval op het water, maar ook roeimachines in sportscholen zijn populair. Roeien biedt dan ook zeer veel gezondheidsvoordelen en het is eigenlijk een full body work-out. Hiermee verbeter je je kracht, uithoudingsvermogen en zelfs flexibiliteit. Bovendien is roeien een sport met een lage impact, waardoor het niet veel van je gewrichten vraagt. Dit zorgt ervoor dat deze watersport geschikt is voor mensen van alle leeftijden. In een tijd waarin steeds meer mensen zich bewust worden van het belang van een gezonde levensstijl, biedt roeien een uitstekende manier om fit te blijven en tegelijkertijd te genieten van de Nederlandse natuur.

Toegankelijk en inclusief

Dat roeien in Nederland zo populair is, komt ook door de grote toegankelijkheid. Zo vind je in alle grote steden in ons land, en soms zelfs in dorpen, een roeivereniging. Deze bieden lessen en trainingen aan voor alle niveaus en leeftijden. Bovendien zijn er talrijke initiatieven om de sport inclusiever te maken, door bijvoorbeeld roeien voor mindervalide mensen en senioren aan te bieden. Hierdoor krijgt iedereen de kans om te roeien, ongeacht hun fysieke conditie en achtergrond. Dit is bij veel andere sporten in ons land  niet echt mogelijk.