Beatrix heeft primeur: NOCNSFcursus didactiek voor coaches

Algemeen

Het verschil tussen een goede en een uitstekende coach zal niet zitten in de kennis van de roeitechniek. Als het om de effectiviteit van het coachen gaat, kunnen didactische kwaliteiten doorslaggevend zijn. Dat is een reden waarom NOCNSF een nieuwe cursus heeft: Coach de Coach. Beatrixcoach Linda van Hees vond dat interessant, nam het initiatief en ging met een aantal collega’s uit Eindhoven als eerste roeicoaches van Nederland ermee aan de slag.
Steun de onafhankelijke roei-journalistiek, word NLroeidonateur! Dat kan hier. Alvast bedankt!
“De cursus geeft echt heel goede inzichten. Over roeien hebben we niets geleerd, het ging juist om het overbrengen van de kennis die je al hebt. Ik stak er veel van op. De atleet staat centraal, het gaat om zijn of haar leerproces. Het is misschien een open deur, maar het werkt echt veel beter door gewenste veranderingen positief te brengen. En het moet aansluiten bij de belevingswereld van de mensen in de boot’, vindt Van Hees.

Concreet
Ze geeft een voorbeeld. “Neem ontspanning binnen de cyclische beweging. Dat is natuurlijk bij een sport als roeien van belang. Maar dan kun je wel naar je roeier schreeuwen dat hij moet ontspannen, maar je kunt het ook concreet maken door aan te geven dat er riemen losjes vastgehouden moeten worden en dat ontspanning bijvoorbeeld in onderarmen kan worden gevoeld. Misschien is het niet het beste voorbeeld, maar het is cruciaal om steeds weer als coach je best te doen om je te verplaatsen in de betreffende roeier.”

Differentiatie
Door de cursus is coach Van Hees zich meer bewust van het gegeven dat mensen verschillen en dat het effectiever kan zijn om de roeiers elk op een andere manier aan te spreken. “We hebben geleerd dat het slim is om je goed te verdiepen hoe iemand in elkaar steekt. De een wil zelfstandig aan de slag en dingen zelf proberen uit te vinden en te verbeteren. Een ander zal veel meer feedback willen en bevestiging krijgen.”

Feedback
Wat de cursus volgens de Beatrixcoach extra leuk maakt is dat je een kijkje in de keuken van een andere sport krijgt en om in dezelfde beeldspraak te blijven: ‘koks’ uit een andere sport kijken op hun beurt mee langs het roeiwater. “Dat heeft echt een meerwaarde. Je ziet bij andere sporters veel scherper wat er werkt en hoe didactiek in elkaar steekt. En andersom gaat dat ook op. De mensen die met ons meefietsten konden heel goede feedback geven, ze worden niet gehinderd door een inhoudelijke kennis over onze sport, maar letten wel goed op of roeiers bijvoorbeeld er blijk van geven hun coach te hebben begrepen.”

Aanrader
Het zal duidelijk zijn, Van Hees vindt het een aanrader om de cursus te volgen. “We hebben het met zeven leden van Beatrix en een coach van Theta gevolgd. Het zijn vier avonden die je erin steekt. Maar je krijgt er veel voor terug”, blikt ze tevreden terug.

Misstand
De sportkoepel heeft de cursus niet alleen gelanceerd om de didactische en pedagogische kwaliteiten op te schroeven, ook zou het moeten bijdragen aan een veiliger sportklimaat. Bij een ledenvergadering maakt de roeibond wel melding van ‘de al te fanatieke instelling van coaches’ als een verwerpelijke gedragsvorm, tot een concrete preventie van dit soort misstanden kwam het echter nog niet echt.