Heineken en Head wisselen van plek op kalender

Wedstrijden

Vorige week maakte de roeibond de definitieve wedstrijdkalender van 2023 bekend. Het meest opvallende is dat volgend jaar eerst de Head of the River wordt gehouden en dan pas de Heineken Roeivierkamp. Afgelopen decennia was dit altijd andersom.

Het idee hierachter is dat de Head beter aan zou sluiten op het langebaanseizoen dat met de Winterwedstrijden precies één andere wedstrijd telt. Beide wedstrijdorganisaties aasden op dezelfde plek op de kalender. De Head of the River kent de laatste jaren weinig inschrijvingen van studentenverenigingen en hoopt met de verandering dat dit tij gekeerd kan worden.

Varsity
Nadeel voor de vierkamp is dat nu de Varsity al twee weken later plaatsvindt wat de vraag opbrengt of de toproeiers zo snel de acht voor de vier willen verruilen. Nog maar kort geleden bedroeg het verschil tussen deze wedstrijden nog een maand. Maar door de steeds meer uitdijende wedstrijdkalender moest ook plaats worden gemaakt voor de Voorjaarsregatta die sinds dit jaar wordt gehouden en onder andere de Developmentklassementen huisvest.

Klassement
Dat klassement gaat komende jaar weer naar vijf wedstrijden in plaats van vier. Na verzoeken van verschillende coaches eindigt dit niet meer met de Slotwedstrijden, zodat het voor deze roeiers ook mogelijk wordt naar de Henley Royal Regatta te kunnen gaan. Nadeel is dat nu twee wedstrijden vlak achter elkaar worden gehouden (Raceroei Regatta en Westelijke Regatta). De ZRB krijgt dit klassement weer terug. Of deze races ook weer boord-aan-boord over 1000 meter worden gehouden is nog niet bekend.

Northwave
De nationale kampioenschappen voor grote nummers is dit jaar toegekend aan de Northwave Regatta op de Willem-Alexanderbaan. Dit jaar werd nog om de nationale titels gestreden bij de Koninklijke Holland Beker. Voor de junioren blijft de NK tijdens de ARB.

Spiegelwaal
De Spiegelwaal regatta – die oorspronkelijk nieuw op de agenda zou komen – komt in de definitieve versie niet meer voor. De kalender zou te vol worden en de inschrijvingen bij verschillende wedstrijden zouden nog wel eens te leeg kunnen worden waardoor er financiële problemen zouden kunnen ontstaan. Vermoedelijk een fikse tegenvaller voor de organisatie uit Nijmegen omdat de roeibond hen oorspronkelijk juist had gevraagd om een extra wedstrijd te organiseren.

De roeikalender 2023 is hier te vinden.