Nereusmannen winnen Amstelbeker

Wedstrijden

Na de ophef van afgelopen jaar toen zowel de vrouwen- als de mannenboten van Nereus het in de ultieme finale moesten afleggen tegen het thuisroeiende De Hoop, wist de mannenploeg van Diederik Simon dit keer de strijd om de Palmbeker wél te winnen. Bij de vrouwen was De Hoop wel de ‘snelste’. In de finale troefden zij studentenwinnaar Orca af.

Het blijft het eeuwige discussiepunt van de Amstelbeker: wat te doen met het startverschil tussen de winnaar uit het studentenveld en de snelste van de burgerverenigingen? Dat wordt nu bepaald door de snelste tijden die de verschillende ploegen eerder die dag hebben geroeid in hun eigen categorie. Het zorgde ervoor dat de favoriete ploegen telkens met een zo’n klein mogelijk verschil probeerden te winnen.

‘Verkeerd systeem’
Volgens boegroeier van Nereus, Michiel Oyen, is dat niet de meest wenselijke oplossing van het structurele probleem. “Het is voor niemand leuk dat wij ons steeds moeten inhouden. Andere ploegen willen weten hoe dicht ze bij ons zitten en wij willen natuurlijk laten zien wat we kunnen. Dat kan met dit systeem niet.” De Henley-acht die afgelopen jaar twee keer bijna van de Holland Acht won, roeide in de time-trial waarmee het toernooi begon, zelfs een langzamere tijd dan de acht van Laga. De Delftse ploeg bestond voornamelijk uit roeiers die een aantal weken terug nog vierde werden bij de FISU-WK.

Scherpte
In de studentenfinale kwamen de Lagaaiers – zoals verwacht – er echter niet aan te pas, al bedroeg het verschil op de finish slechts één seconde. Een uitslag waar gezien de tactiek van de Nereïden dus weinig over gezegd kon worden. Nereusroeier Lex van den Herik wilde wél kwijt dat het roeien gedurende de dag niet om over naar huis te schrijven was. “Voor de finale zijn we even goed op scherp gezet. Dat moest ook wel, want het eerdere roeien was niet erg goed. We konden veel beter.”

Burgerverenigingen
De Amsterdammers slaagden er vervolgens ook in om het startverschil van zes seconden op De Hoop goed te maken, al gebeurde dat pas in de laatste halen van de race. De Hoop bereikte die finale door na de time-trial nog slechts twee keer de baan over te gaan. In een veld van slechts vier burgerverenigingen kregen zij eerst een soort van row-over tegen Viking, waarna in de finale Het Spaarne nog een beetje weerstand kon geven. Het stond in schril contrast met de vijf races die de studenten van Nereus moesten roeien. Om het enigszins gelijkwaardig te maken zou de organisatie er vooral goed aan doen meer burgerverenigingen te enthousiast te maken mee te doen.

Orca
Dit werd helemaal pijnlijk duidelijk in het vrouwenveld. Waar bij de studenten een mooie strijd ontstond tussen vijf verenigingen (Orca, Skøll, Njord, Gyas en Nereus), deden er net als bij de mannen bij de burgerclubs slechts vier ploegen mee. Omdat De Hoop, aangevoerd door voormalig coryfee Femke Dekker, daar ruimschoots de snelste was, was de finale voor de Fortuna-beker al snel gestreden. Orca had daarvoor zowel tegen Skoll in de halve finale als in de finale tegen Njord iets te diep moeten gaan, gaf slagvrouw Kyra de Vries na afloop ook aan.

Motorboten
Evenals vorig jaar was de ook door pleziervaart druk bevaren Amstel een groot probleem. Hoewel de wedstrijdleiding er alles aan deed de motorboten buiten de baan te houden, lukte dit niet altijd. Een aantal keer werd een aanvaring ternauwernood voorkomen. Bij de mannen van Orca ging het op de finish wel flink mis. Gelukkig was ‘slechts’ een gebroken riem de enige averij die werd opgelopen. Nog meer functionarissen als ‘verkeersregelaars’ opstellen, lijkt de enige maatregel die effect kan sorteren.

©NLroei, 26-9-2016