World Cup-trial levert bond geen nieuwe informatie op

Kort

Woensdag hield de roeibond een time-trial voor ploegen die de ambitie hebben om deel te nemen aan de eerste wereldbekerwedstrijd. Uiteindelijk kreeg slechts een paar ploegen goedkeuring om in Belgrado aan de start te komen. Het ging in alle gevallen om boten met mensen die al in de picture waren bij de roeibond. Andere boten – ook degenen die het hoogste percentage haalde – mogen niet.

Op de Bosbaan stond woensdagochtend een fikse meewind met hoge golven wat onderling vergelijken lastig maakte. Sommige ploegen worstelden zichtbaar met de golven en sloegen meerdere snoeken. Een lichte skiffeur van Aegir sloeg zelfs om. De roeibond besloot daarop vooral boten te sturen die al eerder in beeld waren, ongeacht de prestatie op de trial.

‘Meetrainers’
De Laga twee-zonder van Menno Bezema en Lars Lipman – die imponeerde bij de NK – kon zodoende opgelucht ademhalen en hetzelfde gold voor de Nereus vier-zonder met Jasper Joordens, Noud Scholten, Isak Verkaik en Lars Kreiter. Ook de goede skiffeuses van het NK, Minke Holleboom en Lisa Bruijnincx, kregen het voordeel van de twijfel. Het overgrote deel van deze roeiers was afgelopen winter ook ‘meetrainer’ bij de bond. Fysieke en roeitechnische kwaliteiten waren zodoende al enigszins bekend.

FISU-acht
Alle drie de ploegen scoorden echter omgerekend beduidend slechter dan onder andere de mannenacht die voor het FISU-WK was geselecteerd. Nadat vorige week bekend werd gemaakt dat dit evenement niet door zou gaan, mikten de hiervoor geformeerde ploegen op andere internationale wedstrijden. Dat zat er niet in. De lastige omstandigheden zouden in het voordeel zijn geweest van grote boten en de gevaren tijd van de mannenacht zou nog steeds niet snel genoeg zijn om mee te doen in het veld van een wereldbeker.

Lichtgewichten
Een zelf geformeerde lichte mannen dubbelvier van Proteus, Njord en Dudok van Heel kwam er eveneens niet aan te pas en dat ondanks een betere score dan de vierzonder. Een lichte vrouwen dubbeltwee van Okeanos die percentueel hoger scoorde dan Holleboom en Bruijnincx kreeg ten slotte ook nul op het rekest.