Zondag gaat weer een WK in eigen land van start. De vorige was in 2014, die ging de boeken in als het Bosbaandebacle, Het SB-smaldeel van de omvangrijke oranje WK-armada kent een aantal kanshebbers op een medaille. NLroei schouwde de hele ‘onder 23 jaar-vloot’, zondag begint het toernooi met deze leeftijdscategorie.
Lichte vrouwenskiff
Marieke Keijser is letterlijk en figuurlijk het boegbeeld van deze wereldkampioenschappen. De Rotterdamse is regerend wereldkampioen bij de junioren, maar vanwege verjaring gaat ze nu op voor de skifftitel in haar gewichtsklasse tot 23 jaar. Ze moest dit seizoen haar olympische aspiraties laten varen, kreeg wat last van een knie, maar zal hier hoge ogen gaan gooien.
Lichte mannenskiff
Lennart van Lierop werd in dit WK-veld vorig jaar al vierde, roeide een degelijk seizoen, maar kwam ruim een maand geleden hard ten val met zijn fiets Hij had averij aan zijn rug, maar is daarvan inmiddels hersteld. Van Lierop kan het podium bereiken. Er is flinke concurrentie, waaronder Niels van Zandweghe, samen met zijn maat Tim Brys lijdend voorwerp in de slechtste Belgengrap ooit: de gekwalificeerde ploeg die niet naar Rio mocht.
Vrouwenskiff
Meike Wilms begon haar carrière bij De Laak. In het lichtblauw (van Njord) werd ze tweede in de B-finale van de nationale kampioenschappen in de seniorA-klasse. Wilms treft bij dit toernooi letterlijk 25 zware tegenstandstanders, zij is tevens reserve van de ongestuurde vier. De Litouwse Ieva Adomaviciute won vorig jaar al goud en is er dit jaar weer, evenals de andere twee vrouwen van het podium.
Lichte twee zonder stuurman
Frank Tijdink (Theta) en Koen van Brussel (Vidar) zijn Brabantse talenten en wonnen bij de Koninklijke Holland Beker in een niet al te sterk veld met een ruim voorsprong. Ze hebben internationale ervaring. In Poznan bij de wereldbeker ging het koppel als eerste over de finish in de B-finale.
Lichte vrouwendubbeltwee
Uitgerekend in het boottype waarin Nederland de olympische kampioenen leverde, heeft het gastland een troef. De oranje ploeg bestaat uit Amber Kraak, een talent die als komeet omhoog schoot, zij is gekoppeld aan de meer ervaren Anne-Marie Schonk. Zij maakte vorig jaar deel uit van de lichte dubbelvier die brons won bij de WK voor alle leeftijden. Schonk en Kraak wonnen bij de wereldbeker in Poznan de B-finale. Bij die gelegenheid roeide het duo onder de 7 minuten. Dat is rap.
Zware mannendubbeltwee
Eerder dit seizoen roeide Abe Wiersma met Daan Klomp. Dat koppel boekte behoorlijke resultaten. Op last van bondscoach Marit van Eupen moest Klomp medio juli plaatsmaken voor Amos Keijser. Wiersma en Keijser wonnen vorig jaar brons in dit veld. Dit seizoen zijn ze nog niet samen gestart.
Lichte vier zonder stuurman
Deze ploeg wordt gecoacht door o.a. NLroeiredacteur Coen Eggenkamp. Zijn lichtgewichten wonnen bij de Slotwedstrijden en naderden de zes-minuten-grens tot op twee seconden. Het veld is competitief. De Italiaanse en de Britse boot wonnen vorig jaar al medailles.
Vier zonder stuurvrouw
De helft van de Nederlandse bemanning is geronseld via het ‘Project 2020’ van Nico Rienks en consorten. Het kwartet roeide al een keer een tweekilometerwedstrijd onder 6 minuten en 40 seconden. Deze ongestuurde ploeg treft op de Willem-Alexander Baan negen tegenstanders, het merendeel heeft al aan grote toernooien deelgenomen en maakte daar medailles buit.
Acht met stuurman
Deze ploeg is een fusie van de jongens van de wereldkampioenen-acht van coach Willem Jan de Widt en de Nereus-acht van coach Diederik Simon. Deze coaches zijn gevraagd de Nederlandse acht te begeleiden, maar vooral Simon was het niet eens met het lijstje geselecteerden. De Widt en Simon voegden nog een aantal van hun eigen roeiers toe en die werden uiteindelijk ook geselecteerd. Bondscoach Van Eupen weigert aan NLroei deze opmerkelijke gang van zaken nader toe te lichten. Haar baas, technisch directeur Hessel Evertse, doet een beetje alsof zijn neus bloedt en noemt de bijstelling desgevraagd ‘voortschrijdend inzicht.’ Hij geeft toe dat objectief (bonds-)toezicht bij de seatraces voor deze boot ontbrak. Los van de selectieperikelen, kan er op basis van resultaten uit het recente verleden het een en ander van deze Hollandse acht worden verwacht, maar dat geldt ook voor Duitsland. En ook de Russische acht moet goed in de gaten worden gehouden.