WK18 Vier boten naar de A-finales, mannenquadruple en lichte vrouwen ijzersterk

Uitslagen

Nederland heeft vier boten geplaatst voor de medaillestrijd. Vooral de lichte dubbel en de mannendubbelvier maakten een ijzersterke indruk. De titelverdedigers in de vrouwendubbelvier kwam op een tweetal bootlengtes van de winnende Polen over de finish. De vier zonder stuurman hield het hoofd koel in een spannende halve. Coach Mark Emke ziet voor deze ploeg mogelijkheden in de finale: “De start kan wat beter, maar ze laten erna heel veel snelheid zien”, aldus Emke.

M4x
Onder aanvoering van Abe Wiersma vochten de Nederlanders zich naar voren, name de leiding over van de Italianen, en wonnen overtuigend van de regerende Europese kampioenen.  In de andere herkansing haalden de Australiers en op het nippertje Nieuw-Zeeland – met olympisch skiffkampioen Mahé Drysdale aan boord – de A-finale. Daarvoor hadden Oekraïne en Polen zich al geplaatst.

W4x
De enige titelverdediger van Nederland werd derde in de halve finale. Polen domineerde en won met een bootlengte voorsprong voor Duitsland, dat op net iets minder dan een halve lengte werd gevolgd door de oranje ploeg. Die ploegen bezetten in Rio samen het ereschavot, zij krijgen in de Plovdivfinale gezelschap van China, Groot-Brittannië, de USA (op de hielen gezeten door Australië).

Steun de onafhankelijke roei-journalistiek, doneer hier aan NLroei. Bedankt!

M4-
De door hoofdcoach Mark Emke hoogstpersoonlijke gecoachte vierzonder hield het hoofd koel.  De mannen roeiden een eigen race en kwamen als tweede over de finish op iets meer dan een taft van de ijzersterke Australiers die hun wereldtitel verdedigen. Achter deze boten was er nog een keiharde strijd om de derde plaats die door Roemenië werd veroverd, ten koste van Polen. In de andere halve finale waren het achtereenvolgens de Italianen, de Britten en de Duitsers die tot de grote finale konden doordringen, de eindtijden waren hier minder snel.

LW2x
Marieke Keijser en Ilse Paulis wonnen hun halve finale. Dat deden ze met een spectaculaire inhaalrace, het koppel stoomde gestaag door het veld heen en nam Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië in het kielzog mee naar de A-finale. En voor zover de eindtijden zijn te vergelijken: in de andere halve waren vijf ploegen sneller. Vooral Roemenië lijkt een regelrechte bedreiging als het zaterdag om het goud gaat.

BCD-finalisten
Martine Veldhuis heeft met een zeker lef haar halve finale gevaren, maar de lichte skiffeuse redde het niet. Zij had de leiding, maar belandde uiteindelijk op de vijfde plaats.
De vier zonder stuurvrouw had een sterke eindsprint, maar kwam een halve bootlengte te kort voor een plaats in de A-finale.  De twee zonder stuurman werd vijfde in de kwartfinale en kan later in het toernooi hooguit de C-finale bereiken. [update 15.15 u] Inmiddels hebben Klaassens en De Graaf hun halve finale achter de rug. De mannen werden vierde, op vierhonderdste van een seconde achter zowel Ierland als Italië. De Nederlanders zijn daarmee veroordeeld tot de D-finale.

De uitslagen, lotingen etc staan hier, NLroei.nl is nu ook op Instagram.