Wiersma: ‘We moeten deze gretigheid behouden’

Algemeen Interview

Een van de meest positieve dingen van Luzern was dat de inzinking van de mannen dubbelvier bij de EK tijdelijk bleek. Afgelopen weekeinde was de ploeg weer vanouds oppermachtig en werd de concurrentie met open water verslagen. NLroei sprak met bemanningslid Abe Wiersma.

De roeier van Nereus keek zelf ook enigszins op van het resultaat. “Eigenlijk gingen we niet met al te grote verwachtingen naar Luzern. We zitten midden in een duurblok waarbij we vooral veel lange trainingen draaien. Het is dan niet per sé logisch om echt hard te gaan.” Hij wijst erop dat de Europese kampioenschappen vooral slecht waren uitgekomen. “We kregen daar wat we verdienden. Door opeenvolgende blessures hebben we vooraf amper met elkaar kunnen roeien. In zes weken tijd hebben we hooguit tien keer in de dubbelvier gezeten. Dat zie je dan terug in de uitslag.”

NLroei verslaat de roeisport, in vele facetten. Steun jij de redactie? Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!

Klikken
Volgens Wiersma hebben de roeiers na afloop van dat EK de koppen bij elkaar gestoken. “Een week later gingen we op hoogtestage naar Obertraun en daar hebben we goed besproken wat er mis was gegaan.” Hij meent dat de kleine week in Luzern ook geholpen had. “Per dag gingen we lekkerder roeien op de Rotsee . We hebben hier echt stappen gezet. De training van zaterdag – toen andere ploegen de herkansing roeiden – was vooral heel goed. Toen klikte het weer vanouds. Een beetje zoals we vorig jaar roeiden.”

Genieten
Voor de finale tegen de grootste concurrenten Italië lukte het hem en zijn ploeggenoten Dirk Uittenbogaard, Tone Wieten en Koen Metsemakers om het plan dat ze vooraf hadden gemaakt goed uit te voeren. “We wilden vooral goed uit de start komen. Daar hadden we het bij de EK laten liggen. Dat lukte goed. Voor de rest hadden we een sterke interne focus. De technische calls die we maakten, kwamen ook goed uit.” De boot liep tijdens de race gestaag uit op de tegenstand. Alleen op het eind kwamen de Italianen iets terug. “De laatste vijf halen hebben we het een beetje laten lopen. Dan zit je al te genieten dat het zo goed is gegaan.”

Statistiek
Hij stelt dat het nu vooral zaak is gretig te blijven richting de spelen van Tokyo. “Na de EK waren we erop gebrand te verbeteren. Dat moeten we vasthouden. Dirk kwam al met een statistiek dat het nog nooit was gebeurd dat een dubbelvier die de tweede wereldbeker won, uiteindelijk ook de olympische kampioen werd. Daar moeten we maar eens verandering in brengen.”