Who To Watch NK Indoorroeien

Algemeen Voorpagina Wedstrijden

De 26e Nationale Kampioenschappen Indoor Roeien kent zaterdag een recordaantal inschrijvingen. Ook de voltallige olympische selectie bij de vrouwen is van de partij.

Het hoge aantal inschrijvingen is vooral terug te vinden in de studentennummers zoals de nieuwelingenvelden en de eerstejaars ploegen. Dit komt met name omdat de wedstrijd weer in december wordt gehouden in plaats van januari. Om die reden deed vorig jaar een aantal studentenverenigingen niet mee. Daarnaast is het aantal deelnemende wedstrijdroeiers de laatste jaren gestegen. Dit komt onder andere door het uitschrijven van het eerstejaars klassement voor lichte vrouwen.

Dubbelvier
Met de deelname van de bronzen WK dubbelvier heeft de organisatie een mooi affiche. Van deze roeisters zijn Inge Jansen, Chantal Achterberg en Carline Bouw in staat laag in de 6.40 min te scoren. Ze zullen echter een flinke kluif hebben aan José van Veen uit de nationale acht, die 6.35 als mikpunt opgaf. Vorig jaar bedroeg het verschil tussen Van Veen en Janssen echter slechts één seconde, dus een spannende race is zeker niet uitgesloten.

Record
De grootste kans op een record kan worden gevonden bij de lichte vrouwen. Maaike Head en Ilse Paulis vormen één van de dubbeltweetjes die voor Nederland richting de eerste wereldbekerwedstrijd schijnen te mogen, het tussenstation op weg naar het olympisch kwalificatietoernooi. Paulis won onlangs de onderlinge trial op de Bosbaan, maar ergometeren is meer de specialiteit van Head. Het record van Nienke van Hoogenhuyze van 7:06,7 is zeker haalbaar voor de Rotterdamse.

Strijd
Tegelijkertijd zal ook het record onder de 23 jaar worden aangevallen. In deze categorie neemt Marieke Keijser het op tegen voormalig clubgenote bij De Maas, Anne-Marie Schonk (nu Nereus). Beiden moeten in staat zijn om het record van 7:09,8 uit 2004 van Anne van Drumpt uit de boeken te kunnen roeien.

Mannen
Net als vorig jaar doet de gehele zware mannen selectie van Mark Emke niet mee aan het evenement. Zij zitten in een krachttrainingsperiode waarbij weinig aandacht wordt geschonken aan het uithoudingsvermogen. Een race zou dat proces verstoren. Dit jaar doen ook de lichte mannen mee met dit programma, dus ook hen zien we zaterdag niet in actie.

Universiade
Ondanks de afwezigheid van deze groep zal het alsnog spannend worden. De bronzen medaillewinnaar van de Universiade in de skiff, Koen Metsemakers, eindigde vorig jaar al als derde en zal nu een gooi naar de titel willen doen. Vidar heeft met beide Wouters (Borghs en Withagen) uit de voormalige Brabant Acht echter twee ijzers in het vuur die twee jaar terug al tot laag in de 5.50 kwamen. Wellicht lukt dat ze na een minder jaar nu weer opnieuw.

Koker

Ze zullen waarschijnlijk worden opgejaagd door een groot aantal talenten uit de onder 23-groep die ook in staat moeten zijn om de grens van zes minuten te doorbreken. De bronzen dubbeltwee van het WK onder 23, Abe Wiersma en Amos Keijser, hebben dit al gedaan en hetzelfde geldt voor de voormalig junior Simon van Dorp. Interessante outsider is de Turkse international in Brabantse dienst, Dogus Koker. Hij haalde eerder dit jaar al het podium bij de Turkse langeafstandswedstrijden.

Van Dijk
In het relatief kleine lichte veld is Sander van Dijk de grote favoriet. De routinier van Proteus is altijd goed voor een tijd ruim onder de 6.20. Concurrentie zal hij vermoedelijk met name krijgen van Nereus-skiffeur Ivo de Graaf.

©NLroei, 10-12-2015