WB Linz: Holland Acht 2 naar A-finale met eenhonderdste seconde voordeel

Kort

Vandaag zijn drie Nederlandse boten erin geslaagd om de A-finales van morgen te bereiken. Het totaal aantal oranje ploegen dat morgen om de medailles kan gaan strijden komt daarmee op zeven. De tweede Holland Acht stuntte door met minimaal verschil een plaats voor de eindstrijd af te dwingen. De mannendubbelvier en Paulis/Keijser maakten indruk. Amos Keijser en Niki van Sprang haalden niet de eindstrijd, maar hielden aansluiting met de wereldtop.

Het was dringen bij de mannendubbelvier. Nederland had een zware loting, maar de ploeg van de nieuwe slag Abe Wiersma slaagde erin om tot de A-finale door te dringen. Zijn ploeg stoomde door het veld heen en belandde op de derde plaats, achter Polen en Australië, maar voor de Britten. De tweede Holland Acht plaatste zich ook voor de A-finale met minimaal verschil. Nederland 2 pakte de vierde plaats en dat was precies voldoende voor de A-finale, Nieuw-Zeeland roeide éénhonderdste seconde langzamer en start morgen in de kleine finale.

Sterk
Lichtgewichten Marieke Keijser en Ilse Paulis lieten in hun dubbeltwee een ijzersterkte indruk achter. In de halve finale waren de Poolse en Roemeense vrouwen sneller gestart, de Polen werden vlak voor de finish achterhaald. De Roemenen werden op de finish bijna bijgehaald. Daar scheelde het een tiende seconde in het nadeel van oranje. Morgen in de A-finale zouden de posities wel eens omgedraaid kunnen worden.

B-finalisten
Steenman en Wullings bezetten in hun halve finale vanaf het eerste interval plaats zes en waren daar niet meer vanaf te brengen. Dubbelaars Van Sprang en Keijser hadden een betere start, maar belandden in hun voorronde op de vierde plaats. Dit nieuwe koppel mist de A-finale op iets meer dan een bootlengte. Beide vrouwenboordvieren konden in hun herkansing geen vuist maken. Ook de mannenboordvier kwam vandaag niet uit de verf.

Alle wereldbekerdetailinformatie staat hier.