Vandaag staan de boten centraal die pas volgende week beginnen aan hun WK. Beide achten komen zelfs pas woensdag voor het eerst in actie.
Mannenacht
De Holland Acht vertrok om die reden zelfs later richting Bulgarije. Wat het octet kan doen in Plovdiv valt te bezien, maar de voortekenen lijken gunstig. Bij elk toernooi waaraan deze ploeg meedeed, belandde negen man op het podium en volgens hoofdcoach Mark Emke verliep de laatste voorbereidingsstage in Oostenrijk uitstekend. Of het voldoende is om de Duitse wereld- en olympisch kampioenen te achterhalen is onwaarschijnlijk. Zij waren dit seizoen (vooralsnog) oppermachtig. Daarnaast is vooral Australië sterk. Groot-Brittannië maakte van de acht de prioriteitsboot maar kende een maand geleden veel tegenslag met zieken en geblesseerden. Hoe ze er nu voorstaan zien we woensdag. Ook Roemenië geldt als een gevaarlijke outsider.
Voorspelling: 1. Duitsland, 2. Nederland (Van der Want/Röell/Hurkmans/Van Dorp/Versluis/Knab/Van den Herik/Robbers/Van Engelenburg), 3. Groot-Brittannië
Steun de onafhankelijke roei-journalistiek, doneer hier aan NLroei. Bedankt!
Vrouwenacht
Waar Amerika jarenlang deze discipline aanvoerde en er geregeld ruime verschillen te zien waren in de uitslagen, is het in 2018 nog totaal onvoorzien wie bij het WK op het podium gaan belanden. Nederland, Nieuw-Zeeland en Roemenië wonnen de belangrijkste toernooien. Canada pakte in het sterk bezette Luzern het zilver en de Verenigde Staten hebben wederom een sterke ploeg. De acht van coaches Titus Weijschedé en Diederik de Boorder kende aanvankelijk wat problemen toen slagroeister Veronique Meester tijdelijk afzwaaide voor co-schappen, maar bij het EK leek de ploeg ondanks een derde en laatste plaats weer redelijk op de rit. Toch werd toenmalig slagroeister en herintreder Carline Bouw weer van slag gehaald. Met Kirsten Wielaard op die positie zou het octet beter lopen. Ae-Ri Noort nam de stuurpositie onlangs weer over van Dieuwke Fetter. In Plovdiv zullen we zien hoe dat uitpakt.
Voorspelling: 1. Nieuw-Zeeland, 2. Canada, 3. Roemenië, 5. Nederland (Hogerwerf/Oldenburg/Van Veen/Clevering/Jorritsma/Bouw/Lanz/Wielaard/Noort)
Vrouwendubbeltwee
Voor een verrassing zou je zo maar eens bij de dubbeltwee van Roos de Jong en Lisa Scheenaard uit kunnen komen. Hoewel in hiërarchie de tweede scullboot achter de dubbelvier, laten zij dit seizoen prachtige resultaten zien. Zoals in veel velden zijn de verschillen echter klein dus zal het qua medailles afhangen van de toernooivorm en de vorm van de dag. Een finaleplaats lijkt met zeven podiumkandidaten echter zeker haalbaar. Nieuw-Zeeland heeft de beste papieren, daarna wordt het close tussen de Verenigde Staten, Canada, Nederland, Litouwen en niet te vergeten Europees kampioen Frankrijk.
Voorspelling: 1. Nieuw-Zeeland (Donoghue/Loe), 2. Verenigde Staten (O’Leary/Tomek), 3. Litouwen (Valciukaite/Adomaviciute), 4. Nederland (De Jong/Scheenaard)
Vrouwenvierzonder
Nog zo’n veld waarvan we weinig kunnen zeggen over de Nederlandse kansen. Dit simpelweg omdat het ingeschreven kwartet nog niet eerder samen races roeide. Laila Youssifou en Elsbeth Beeres keerden na hun zilveren medaille in de twee bij afgelopen EK terug naar de vier, waarin zij samen met Lies Rustenburg en Lisanne Brandsma voor succes opgaan. Tegenstanders zijn vooral Australië, Rusland en Denemarken, die dit nieuwe olympische nummer meteen hebben aangemerkt als prioriteitsboot binnen het boordroeien.
Voorspelling: 1. Australië, 2. Denemarken, 3. Rusland, 5. Nederland (Rustenburg/Brandsma/Beeres/Youssifou)
Pararoeiers
Corné de Koning en Annika van der Meer zijn de regerend wereldkampioen in de gemengde dubbel in klasse 2 (rug en armen) en wonnen dit seizoen zowel beide wereldbekerwedstijden als de prestigieuze parawedstrijden in Varese. De roeiers van bondscoach Jan Klerks zijn dan ook torenhoog favoriet voor de mondiale titel. Oekraïne en Polen lijken vooraf de sterkste tegenstanders. Kanttekening blijft dat het aantal inschrijvingen in dit paralympische nummer blijven tegenvallen. De roeiers komen in Bulgarije dan ook eveneens uit in de skiff. Zeker De Koning heeft kans om straks met twee titels thuis te komen.