Zondag beginnen in Belgrado de wereldkampioenschappen roeien. Nederland stuurt een forse armada die in staat moet worden geacht flink wat medailles te winnen, waaronder een paar van goud. En passant zullen er olympische startbewijzen behaald moeten worden. NLroei beschouwt voor met vandaag de vrouwenploegen. Morgen zijn de mannen aan de beurt.
Maak NLroei mede mogelijk, doe hier mee aan de crowdfunding. Alvast bedankt!
Na de reorganisatie na afloop van de Europese kampioenschappen lijken twee vrouwenboten kans te maken op het goud. Nadat Karolien Florijn vorig jaar al zowel de Europese- als de wereldtitel pakte, is ze dit jaar door gegaan met winnen. In Luzern verbeterde ze zelfs het stokoude nationaal record. In Servië zal ze dan ook als favoriet van start gaan. Vanzelf zal het zeker niet gaan, want de nummer drie van vorig jaar, Tara Rigney uit Australië, heeft dit seizoen weer een stap gemaakt en kon Florijn goed onder druk zetten bij de laatste krachtmeting in Luzern. Olympisch kampioene Emma Twigg lijkt dit seizoen iets minder in vorm, maar is altijd iemand om rekening mee te houden.
Dubbelvier
De totstandkoming van de nieuwe dubbelvier was wat tumultueus. Niet iedereen stond te springen om met deze nieuwe combinatie van start te gaan. Het resultaat bij de laatste wereldbekerwedstrijd in Luzern was echter verbluffend. Met flink veel overtuiging werd onder andere de Chinese wereldkampioen verslagen. Het zou zo maar eens kunnen dat de ploeg met Roos de Jong, Tessa Dullemans, Laila Youssifou en Bente Paulis nu de ideale bezetting heeft om voor goud te gaan. Concurrenten zijn met name de Britten, die in Luzern nog vrij dichtbij zaten en natuurlijk China. Wie weet was hun mindere prestatie in Zwitserland slechts een slippertje. Oekraïne kan ook nog wel eens een uitschieter hebben.
Dubbeltwee
Nika Vos werd kind van de rekening van de herbezetting en vormt nu met de ervaren olympisch medaillewinnaar in dit nummer – Lisa Scheenaard – de dubbeltwee. In Luzern had de nieuwe combinatie nog wat moeite voldoende snelheid te vinden om voor de medailles in aanmerking te komen. Goud lijkt sowieso uit zicht met het oppermachtige Roemenië. Ook Litouwen is dit seizoen sterk en lijkt op papier goed voor zilver. Voor de derde plek zou het dan spannend worden met meerdere kanshebbers. China, Australië en een nieuwe boot van het Verenigde Staten van Josy Verdonkschot lijken vooralsnog net een streepje voor te hebben op het Nederlandse koppel.
Meester/Clevering
Meer medaillekansen lijkt de tweezonder van Ymkje Clevering en Veronique Meester te hebben. Ze pakten immers vorig jaar het zilver en het toenmalige gouden duo uit Nieuw-Zeeland is inmiddels gestopt. Toch staan een jaar later de zaken er anders voor. Het niveau in de breedte is toegenomen en met Australië – nota bene met twee roeisters die in Tokyo het goud pakten voor de vier met ook Clevering en Meester – is er ineens een nieuwe topboot gekomen. Bij de Holland Beker roeiden ze zelfs een wereldrecord en zetten de Nederlanders op flinke achterstand. Met Europees kampioen Roemenië en een sterke twee uit de Verenigde Staten – Megan Musnicki is inmiddels 40 (!) jaar – wordt het zelfs dringen voor het podium.
Vierzonder
De tweede boordboot bij de vrouwen (de vierzonder met Oldenburg, Drenth, Offereins en Boonstra) ondervindt ook hinder van de toegenomen concurrentie richting Parijs. De strijd om het goud zal vermoedelijk gaan tussen Europees kampioen en winnaar van Luzern, Roemenië, en de Verenigde Staten die verrassend de wereldbekerwedstrijd in Varese won. De ploegen komen elkaar in Belgrado voor het eerst tegen. De Britten zijn met Australië en de Nederlanders de outsiders in dit veld.
Veldhuis
Martine Veldhuis werd net als Vos – en Ilse Kolkman die nu reserve is met Willemijn Mulder – het slachtoffer van de post EKreorganisatie. Ze verloor haar plek in de dubbelvier maar had voor dit WK gelukkig nog een escape in de haar vertrouwde niet-olympische lichte vrouwen skiff. Het betekende wel weer gewicht verliezen in plaats van aankomen. Iets wat ze de laatste maanden juist had gedaan om zover mogelijk te komen in de open categorie. Het is natuurlijk de vraag hoe deze dubbele metamorfose gaat uitpakken voor de Nereus- en voormalig Amycus-roeister. De strijd om de titel ligt in elk geval open en klein voordeel: de winnares van vorig jaar toen Veldhuis zilver pakte, de Roemeense Cozmiuc zit in de olympische lichte dubbeltwee.