Voorbeschouwing Olympische Spelen deel 2

Achtergrond Voorpagina Wedstrijden

Hier is deel 2 van de voorbeschouwingen op de roeiregatta van Rio. Gaat de Holland Acht goud winnen? NLroei verwacht van wel.

Twee zonder stuurvrouw
Experts zijn ervan overtuigd: Groot-Brittannië is met Helen Glover en Heather Stanning zowel olympisch als wereldkampioen en de wedkantoren beoordelen hun kans op goud zelfs nog hoger dan die van de ‘Kiwi-pair’. Toch kwam het nieuwe Nieuw-Zeelandse duo van Genevieve Behrent en Rebecca Scown dit seizoen al een keer dichtbij en wonnen de Amerikanen met Mueller en Luczak in Luzern van de Nieuw-Zeelanders. De kans dat de reserves voor de acht, Aletta Jorritsma en Karien Robbers, een rol in dit geweld kunnen spelen is vrij klein, alleen al omdat de voorbereidingstijd voor hen minimaal was. Hun deelname is bijzonder, de ploeg voldeed niet aan de NOC*NSF-norm.
Voorspelling: 1. Groot-Brittannië (Glover/Stanning), 2. Nieuw-Zeeland (Behrent/Scown), 3. Verenigde Staten (Mueller/Luczak), 13. Nederland (Jorritsma/Robbers)

Lichte mannendubbeltwee
Ook hier is weer een duidelijke favoriet aan te wijzen, namelijk de Franse dubbel van Jeremie Azou en Pierre Houin. De wereldkampioen kon het zich zelfs permitteren om in het olympische jaar nog een wissel toe te passen. Stany Delayre werd vervangen door het jonge talent Houin en de boot lijkt er niet langzamer op te zijn geworden. De strijd om zilver zal naar verwachting gaan tussen Noorwegen, Groot-Brittannië, Zuid-Afrika, Ierland en Italië. NLroei tipt de laatste ploeg voor brons, wat vermoedelijk een van de weinige hoogtepunten van Italië gaat worden bij deze Spelen.
Voorspelling: 1. Frankrijk (Azou/Houin), 2. Noorwegen (Strandli/Brun), 3. Italië (Micheletti/Miani)

Lichte vrouwendubbeltwee
Gaan Maaike Head en Ilse Paulis hun fabelachtige seizoen kunnen met een medaille? En misschien zelfs met olympisch goud? Na hun wereldrecord bij de wereldbeker in Poznan zijn in elk geval veel ogen op hen gericht. Wereldkampioen Nieuw-Zeeland had daar niet de meest voordelige baan en zij hoefden niet als Head en Paulis vroeg te pieken dit jaar. Daarnaast was Canada – winnaar van Luzern – niet in Polen aanwezig. Kortom: het zal nog spannend genoeg gaan worden, zeker ook als je bedenkt dat sterke landen als Zuid-Afrika, Denemarken en olympisch kampioen Groot-Brittannië nog niet eens genoemd zijn. NLroei zet deze Oranje troef op zilver.
Voorspelling: 1. Nieuw-Zeeland (Mackenzie/Edward), 2. Nederland (Paulis/Head), 3. Canada (Jennerich/Obee)

Vier zonder stuurman
Eén van de belangrijkste opdrachten van de Holland Vier dit jaar was om consistenter te worden en om vooral ook goeie finales te varen. Vorig seizoen was vaak de halve finale van wereldklasse om vervolgens in de eindstrijd met een zesde plaats genoegen te moeten nemen. In Luzern werd de trainingen van dit jaar bekroond met een keurige derde plaats. Groot-Brittannië is sinds de prioriteit weer bij de vier is gelegd favoriet voor goud, maar de Australiërs zouden – indien er niet gesnoekt was – in Luzern van hen hebben gewonnen. De Britten stelden in Poznan orde op zaken en zagen dat achter hen Australië werd verslagen door wereldkampioen Italië. Nu ook de Amerikanen en Canadezen deze boot als topboot hebben aangemerkt, wordt het in elk geval vol in de finale.
Voorspelling: 1. Groot-Brittannië, 2. Australië, 3. Verenigde Staten, 4. Nederland (Langen/Van der Want/Van Schie/Viergever)

Vrouwenacht
Topfavoriet en al jaren ongeslagen zijn de Verenigde Staten, al kwam Groot-Brittannië in Luzern nog akelig dichtbij. De Britten waren die vorm een paar weken later in Poznan echter weer kwijt toen de Nieuw-Zeelanders met de overwinning aan de haal gingen. De ‘Kiwi’s’ hebben Scown en Behrent aan boord, zij starten ook in de twee, iets wat de Amerikanen en Britten bij de Olympische Spelen niet doen. De Amerikanen hebben ten opzichte van Luzern weer een andere bezetting, wat vergelijken lastig maakt. Nederland kende weliswaar een sterke seizoenstart maar moest de laatste wedstrijden lijdzaam toezien hoe de tegenstand hen voorbij was gestreefd. Sinds 2000 behaalde de oranje vrouwenacht steeds een medaille. Het ligt niet in de lijn van de NLroei-verwachting dat deze reeks wordt voorgezet. Uitgesloten is het allerminst. Deze ploeg kan verrassen, maar ook verbijsteren. Zo werd vorig jaar bij de WK de voorwedstrijd overtuigend gewonnen om vervolgens in de finale te strandden op de laatste plaats.
1. Verenigde Staten, 2. Nieuw-Zeeland, 3. Groot-Brittannië, 6. Nederland (Van Dorp/Belderbos/Rustenburg/Van Veen/Hogerwerf/Souwer/Lanz/Van Rooijen/Noort)

Mannenacht
Gaat de Holland Acht 20 jaar na de winst in Atlanta wéér goud winnen in de beeldbepalende bootklasse? Het is een vraag die velen momenteel bezig houdt, zeker na de spectaculaire winst in Luzern. De mannen zelf lijken niet onder de favorietenrol gebukt te gaan en oogden de laatste weken op de Bosbaan uitermate kalm. En misschien nog wel belangrijker: het roeien zag er strak uit. Dit gecombineerd met hun individuele klasse leidt ertoe dat NLroei wel in durft te zetten op het hoogst haalbare. Al zullen Duitsland, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en wellicht Nieuw-Zeeland uiteraard niets cadeau doen. Rio is geen Henley, daar wonnen de mannen van Mark Emke gemakkelijk. Hij coachte de mannenacht in 2004 al naar zilver, het optreden van zijn Holland Vier in 2008 was dramatisch. In 2012 was Emke uit beeld, hij staat nu aan de vooravond van zijn verlichting.
Voorspelling: 1. Nederland (Uittenbogaard/Meylink/Hendriks/Röell/Siegelaar/Wieten/Versluis/Lücken/Wiersum), 2. Groot-Brittannië, 3. Duitsland

©NLroei, 5-8-2016