Rio vandaag: voorwedstrijden twee-zonder, lichte en vrouwenvier

Wedstrijden

Na vier jaar voorbereiding (eigenlijk nog veel langer) gaan de Olympische Spelen van 2016 voor de roeiers eindelijk van start. Hiermee de drie oranje ploegen van vandaag op een rijtje, met NL-starttijden.

Twee zonder stuurman: 15.40 u.
Het spel gaat op de wagen: Roel Braas en Mitchel Steenman trappen als eerste Nederlandse roeiers af. Zij vormen een combinatie van techniek, ritme, ervaring en oerkracht. In de voorwedstrijd treft het koppel drie tegenstanders, de langzaamste moet herkansen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat Nederland het Riohekje gaat sluiten. Met name de krachtmeting met de Britten is nu interessant.

Lichte vier: 17.20 u.
Nederland treft het sterke Nieuw-Zeeland in de voorwedstrijd, die ploeg versloeg de wereldkampioenen uit Zwitserland op het thuiswater. Daarnaast starten de Verenigde Staten en Canada, dat zijn relatief onbekende tegenstanders. Het is zaak geen laatste te worden. Deze Nederlandse ploeg had een matig voorseizoen. De vorm van dit kwartet is daarom een groot vraagteken.


Vrouwendubbelvier: 17.50 u.

De oranje quadruple lootte drie tegenstanders. Australië is daarvan de gevaarlijkste. Er gaat maar één ploeg direct door naar de volgende ronde en daarbij gaat het in dit veld van in totaal zeven boten gelijk om de finale. De Nederlandse ploeg is snel, bij vlagen zelfs zeer snel. Aan pk’s in de machinekamer ontbreekt het niet, wilskracht is ook niet het probleem. Het ritme is een kritisch punt bij dit viertal.