Voorbeschouwing EK Junioren: vooral ervaring opdoen

Voorbeschouwing

Morgen starten in München de Europese kampioenschappen voor junioren. Ondanks het afwijkende moment in het jaar stuurt Nederland liefst acht ploegen. Bondscoach Thomas Notermans wil zijn junioren vooral meer wedstrijdervaring op laten doen.

De Rotterdammer hoopt zodoende dat de jonge roei(st)ers de achterstand, die ze op dit gebied hebben opgelopen gedurende de coronatijd, in te halen. Hij mikte bij de de samenstelling van ploegen dan ook met name op de mensen die ook volgend jaar nog junior zijn en in staat moeten zijn daar vooraan te kunnen varen. Een uitzondering maakte hij voor roeiers van wie de verwachting is dat ze ook volgend jaar in het onder 23-veld vooraan kunnen varen.

Van der Molen
Dat laatste gaat bijvoorbeeld op voor de lichtgebouwde Phaedra van der Molen. De roeister van De Amstel werd een paar maanden terug wereldkampioen in de dubbeltwee met Lotta van Westreenen en zal in Zuid-Duitsland in de skiff aan de start verschijnen. De kans is groot dat ze ook daar hoge ogen zal gooien, al is de concurrentie met onder andere wereldkampioene Aurelia-Maxima Janzen uit Zwitserland sterk.

Jongens
Ook skiffeur Edward den Beer Poortugael is komend jaar junior-af. Net als Van der Molen eindigde hij bij afgelopen NK voor kleine nummers als derde en roeide hij bij het WK in Plovdiv in de dubbelvier. In dat boottype zitten nu een aantal jongens die bij de Coupe de la Jeunesse het goud veroverden en in de aanloop van dat toernooi geregeld snellere tijden op de klokken zette dan de WK-gangers. Klaas Baud (Willem III) en Auke Kloosterman (Alkmaarsche) zijn daar van overgebleven en Rombout Jansen (Spaarne) en Niels Reintjes (Maas) completeren de boot nu.

Switchen
Kanshebber op eremetaal is misschien ook wel de tweezonder van Milou Bouman (Willem III) en Demi Straathof (Alkmaarsche). In de vierzonder pakten zij al goud bij de Coupe en het veld is traditioneel niet bijzonder sterk. Opvallend is ook dat Notermans roeiers die bij de Coupe in actie kwamen laat wisselen van discipline. Junioren die daar succesvol waren in het scullen, roeien nu boord en omgekeerd. Dat geldt bijvoorbeeld voor Liza Kooi van De Amstel. Afkomstig uit de hierboven genoemde vierzonder roeit zij nu in de dubbelvier met onder andere Louise Liemberg (Hunze), die bij de Coupe goud haalde in de skiff.

Florijn
Naast de genoemde boten komen nog een jongensacht, een meisjesdubbeltwee en een jongensdubbeltwee in actie. In die laatste ploeg zit de derde telg van de familie Florijn. Beer Florijn zal samen met Owen Knowles op zoek gaan naar succes. Voor de meeste van deze ploegen geldt dat het halen van de A-finale het eerste doel zal zijn.

Het evenement is hier live te volgen.