Vandaag beginnen in Glasgow de Europese kampioenschappen van zeven verschillende sporten. Roeien is daar één van en de Nederlandse equipe stuurt dan ook een omvangrijke ploeg van veertien boten. Meerdere daarvan zijn kanshebbers op eremetaal.
Vrouwendubbelvier
Voor het kwartet Olivia van Rooijen, Karolien Florijn, Sophie Souwer en Nicole Beukers maakt het weinig uit dat op dit toernooi louter ploegen uit Europa van start kunnen gaan. Hun belangrijkste concurrenten Duitsland en Polen komen immers van hetzelfde continent. De wereldkampioenen begonnen ijzersterk aan het seizoen met winst in Belgrado maar zakten wat weg in Linz (vijfde) om in Luzern weer de weg omhoog te hebben gevonden. De grote vraag is of zij dat nu in Schotland door kunnen zetten. Wellicht scheelt het dat de ploeg Beukers weer op de slagpositie heeft zitten. Ook heeft Duitsland een compleet andere line-up dan bij de laatste wereldbeker.
Mannenvierzonder
Na de wereldbekerwedstrijden van Luzern hadden ‘we’ er ineens een medaillekandidaat bij. Sterker nog: bij gebrek aan het oppermachtige Australië zou het zo maar kunnen dat de Holland Vier met goud naar huis gaat. Dan moet wel afgerekend worden met de Italianen, zilver bij afgelopen WK en afwezig in Luzern. Deze ploeg zal vermoedelijk sterker zijn dan in Linz toen ze teleurstellend als derde in de B-finale eindigden. Opvallende aanpassing in die boot is de toevoeging van Vincenzo Abbagnale, die vanwege het driemaal missen van een dopingcontrole een zestien maanden durende schorsing op heeft zitten. Roemenië is een andere sterke concurrent.
Mannendubbelvier
Mogelijk de meest in het oog springende Nederlandse ploeg dit voorjaar is de mannendubbelvier. Sinds Dirk Uittenbogaard, Stef Broenink, Koen Metsemakers en Abe Wiersma in die samenstelling samen varen winnen ze medailles. Vooralsnog gebeurde dat steevast onder relatief makkelijke weersomstandigheden, de kans is groot dat het op de baan van Strathclyde zal spoken. Daarbij is wereldkampioen Litouwen versterkt ten opzichte van Luzern en weer voor driekwart dezelfde ploeg als in Sarasota. Groot-Brittannië is een van de favorieten, maar ook Polen moet zeker niet onderschat worden. Reken op een close-finish!
Lichte vrouwendubbeltwee
Uiteraard zijn Ilse Paulis en Marieke Keijser kandidaat voor de Europese titel. Individueel beschikken ze over uitzonderlijk talent en in Belgrado lieten ze met een wereldtijd al zien ook samen supersnel te kunnen roeien. Nu Paulis zonder co-schappen voor haar studie langere tijd kan trainen, is het interessant te zien hoe ze er nu voor zullen staan. De wereldbeker in Luzern sloegen ze expres over om hier zo goed mogelijk te kunnen presteren. Winnaar van Luzern, Polen, zal de sterkste tegenstander zijn, Zwitserland is outsider.
Achten
Wellicht dat ook beide achten een medaille kunnen winnen. De vrouwenacht heeft daarbij alle kansen nu hun grootste tegenstanders normaal gesproken niet-Europees zijn. Roemenië is weliswaar wereldkampioen maar heeft dit seizoen nog weinig snelheid laten zien. Ook met de Britten dienst rekening gehouden worden. De mannen treffen met Duitsland en Groot-Brittannië juist de sterkste boten van de wereld. Ze zullen echter ook moeten oppassen voor de talentvolle Roemenen.
Dubbeltwees
Lisa Scheenaard en Roos de Jong werden dan wel vierde in Luzern, het wereldbekerklassement werd wel op hun naam geschreven. Daarnaast leert een blik op de inschrijvingen dat er zelfs een reële kans op goud bestaat. Litouwen en Tsjechië hebben sterke ploegen, maar daar hebben de Nederlanders al van gewonnen dit jaar. Amos Keijser en Niki van Sprang zullen tevreden zijn als ze de finale halen. In hun veld liggen nu eenmaal veel topboten.
Tweezonders
Kansen zijn er ook voor Elsbeth Beeres en Laila Youssifou. Het jonge duo verraste in Belgrado met brons en roeide later in verschillende andere boten. Nu zijn ze terug in de twee en dat is absoluut geen gek idee. Italië, Roemenië en Groot-Brittannië hebben ook sterke boten maar het is nog geen wereldtop. Vincent Klaassens en Sander de Graaf zullen mikken op een finaleplaats. De beste ploegen in dit veld waaronder Kroatië en Frankrijk lijken nog een maat te groot voor dit tweetal.
Eurosport
De andere startende ploegen, de vrouwenvierzonder, Harold Langen en Amber Kraak in de skiff en de lichte dubbelvier gaan vooral om ervaring op te doen, hoewel de laatste ploeg er in een veld van zes zomaar met een medaille van door kan gaan. De wedstrijden gaan vanaf 10:30u van start. Wedstrijdinformatie is hier te vinden. De wedstrijden worden dagelijks live door Eurosport op televisie uitgezonden.