Voorbeschouwing EK: 12 boten met volop kansen

Algemeen Voorbeschouwing

Morgen beginnen in München de Europese kampioenschappen. Nederland doet mee met 12 boten en vrijwel allemaal hebben het succesvolle voorseizoen reëel kansen om op het podium te komen. De vraag is vooral hoe fit de roeiers aan de start verschijnen.

Hoofdcoach Eelco Meenhorst koos er namelijk bewust voor om richting de belangrijke wereldkampioenschappen eind september over dit toernooi heen te trainen. In eerdere jaren zag je zijn boten dan ook nog wel eens flink vermoeid hun races roeien. Een duidelijke keuze, maar het kan de resultaten uiteraard beïnvloeden.

Twellaar
De revelatie van het voorseizoen was overduidelijk dat Nederland dit jaar twee skiffeurs van wereldformaat bleek te hebben. Melvin Twellaar en Karolien Florijn namen na hun succesvolle Olympische Spelen geen maanden vrijaf en ontwikkelden zich deze winter uitstekend verder. Florijn won haar twee wereldbekers met overmacht en Twellaar moest in Belgrado enkel wereldkampioen Oliver Zeidler voor zich dulden. De Groninger ontmoet de Duitser nu weer. Ook gaat hij het voor het eerst opnemen tegen olympisch kampioen Ntouskas.

Florijn
Florijn wacht vermoedelijk ook betere concurrentie dan bij vorige wereldbekers. De bronzen medaillewinnares van vorige spelen, de Oostenrijkse Magdalena Lobnig, is voor het eerst dit seizoen van de partij en ook met de pas 20-jarige Alexandra Foester moet serieus rekening gehouden worden. Zij won verrassend de laatste wereldbeker in Luzern en pakte ook nog eens met overmacht goud bij de wereldkampioenschappen onder 23 jaar. Dat laatste evenement vond echter wel pas onlangs plaats, dus dan zou de Duitse daar niet al te vermoeid van moeten zijn.

Vrouwentweetjes
Ook de tot nu ongeslagen dubbeltwee van Roos de Jong en Laila Youssifou mag in Duitsland aan de bak. Heb wacht daar de eerste krachtmeting met olympisch kampioen Roemenië. Laatstgenoemde ploeg liet in Luzern een maand geleden zien hun vorm uit Tokyo zeker niet kwijt te zijn. Hetzelfde geldt voor de twee-zonder van Veronique Meester en Ymkje Clevering. Zij wonnen in Poznan, maar konden tijdens Luzern op het beeldscherm zien dat de Roemenen ook in deze bootklasse een uitstekende ploeg heeft. Ook treffen zij voor het eerst de Britten die de eerste wereldbeker won.

Vieren
Bij de mannen wordt het interessant hoe de nieuwe bootverdeling gaat uitpakken. Na de vorige wereldbeker in Poznan besloten Meenhorst en de andere coaches de bezetting van verschillende ploegen aan te passen. Beide dubbeltwees werden opgeofferd en in de dubbelvier kwamen naast Jan van der Bij en Finn Florijn, de krachtpatsers Stef Broenink en Simon van Dorp. Het vermogen in deze boot is nu in elk geval bijzonder hoog. De vierzonder met de gebroeders Rienks, Ruben Knab en Sander de Graaf bleef wel bestaan. Die kunnen zeker op het podium terecht komen, maar hebben wel te maken met de hele sterke Britten.

Kijk hier voor een video van maandag jl: training van de M4-, M4x en de Holland Acht.



Holland Acht
Ook de Holland Acht werd nieuw leven in geblazen. Waar in de laatste selectieronde het vooral kiezen was tussen slagman Nelson Ritsema of Mick Makker (het werd de laatste), zat bij de laatste trainingen Guillaume Krommenhoek op die plek. Verder lijkt het een aardige mix van ervaren roeiers (onder andere Niki van Sprang en olympisch kampioen Abe Wiersma) en nieuw talent zoals de jeugdige Guus Mollee. De vraag is of zij zich met hun korte voorbereidingstijd al kunnen meten met de sterke Britten en Duitsers.

Dubbel starten
Ook de vrouwen starten in de acht. Dat zijn beide tweetjes samen met de vierzonder van Marloes Oldenburg, Tinka Offereins, Hermijntje Drenth en Benthe Boonstra. Deze ploeg pakte eerder al medailles maar zal een pittig gevecht krijgen met onder andere Groot-Brittannië, Denemarken en Roemenië. En hoewel alle nummers combineren op de finaledagen prima gaat, zou de eerste dag nog wel eens pittig kunnen worden als alle voorwedstrijden en één herkansing (W2x) op het programma staat.

W4x
Ondertussen heeft ook de jonge dubbelvier met Nika Vos, Tessa Dullemans, Ilse Kolkman en Bente Paulis volop kansen. Dit veld ligt dit jaar redelijk open en Nederland was in Belgrado al eens de beste. In Poznan was het brons maar slechts een fractie achter Zwitserland. De Britten – die in Belgrado nog minder waren dan de Nederlanders – presteerden op hun beurt dan weer sterk in Luzern. Ook de Roemenen moeten niet worden uitgevlakt want sturen twee wereldkampioen onder 23 jaar met twee zilveren medaillewinnaars van dat toernooi.

Lichtgewicht
De enige lichte roeier die present is in München is Martine Veldhuis. Zij mag laten zien goed genoeg te zijn voor de wereldtop om een programma bij de lichte vrouwen te rechtvaardigen. Na een uitstap in de dubbeltwee met Phaedra van der Molen in Poznan is ze weer terug in de vertrouwde skiff. De Britse Maddie Arlett is ondanks tweemaal wereldbekerwinst in de olympische dubbel nu naar de skiff verwezen en zal vermoedelijk haar grootste concurrent worden.

Het tijdschema staat hier. Inschrijvingen en andere informatie is hier te vinden. Vooralsnog lijken alle races uitgezonden te worden via Worldrowing.com.