Voorbeschouwing Coupe de la Jeunesse: record aantal boten

Voorbeschouwing

Nederland doet aankomend weekeinde in bijna alle nummers mee aan de Coupe de la Jeunesse. Op de baan in Linz hebben de jonge talenten meerdere medaillekansen. Ondanks corona zijn vrijwel alle landen aanwezig. Alleen de Britten ontbreken.

Verenigingen kregen in de aanloop behoorlijk veel vrijheid bij het formeren van de verschillende bemanningen. Dat nam niet weg dat bij sommige groepen al in een vroeg stadium veel overleg was wat leidde tot combinatieboten. Tijdens de wedstrijden van de DYIR streden uiteindelijk alle geformeerde boten tegen elkaar voor een uitzending. Het resulteerde uiteindelijk tot een recordinschrijving van liefst dertien boten voor de Nederlandse equipe.

Vierzonder
Bij de meisjes springt al het hele seizoen de vierzonder in het oog. Demi Straathof (Alkmaarsche), Lucia Folkers (RIC), Minou Bouman (Willem III) en Liza Kooi (Amstel) roeiden goed mee in het vrouwen studentenveld en zetten tijdens onderlinge trials al snelle tijden op de klok. Bondscoach Thomas Notermans achtte hen nog net niet goed genoeg voor een WK-uitzending, maar de boot heeft zeker de potentie om helemaal vooraan mee te varen. De vier is onderdeel van een grotere groep meiden waaruit ook een acht is geformeerd.

Liemberg
Potentie heeft ook skiffeuse Louise Liemberg. De roeister van De Hunze maakte het gehele jaar deel uit van de selectie voor het WK voor junioren en gaat dan ook direct na de Coupe door naar Plovdiv om daar als reserve de Nederlandse equipe bij te staan. Op basis van de trainingstijden zou Liemberg in staat moeten zijn om bij snel weer onder de acht minuten te roeien, een tijd waarmee een medaille zeker tot de mogelijkheden behoort.

Spaarne/Leythe
Een verrassing kan bij de vrouwen eventueel komen van de dubbelvier. Dat is een combinatie van roeiers van Het Spaarne (Amély Carrière en Luna Kuiper) en Die Leythe (Rosemary Jansen en Merle Combé). Verenigingen die samen wel vaker tot succes kwamen. In de dubbeltwee doen Fien Wenneker (Willem III) en Tessa Schokking (Cornelis Tromp) mee.

Dubbelvier
Bij de jongens is het de dubbelvier die hoge ogen moet gaan gooien. In trainingen maakte de ploeg met de Amsterdammers Klaas Baud, Maarten Worm (beiden Willem III), Antonie Tilanus (RIC) en Alkmaarder Auke Kloosterman het de geselecteerde WK-boot al meerdere malen lastig en qua onderlinge sparresultaten springen zijn er ook bovenuit.

Verrassingen
Ook van skiffeur Robbe Mourits (Spaarne) kunnen we iets verwachten. Hij kwam net te kort voor een plek in de WK-dubbelvier. De dubbeltwee van Jeppe Broek (RIC) en Joost van der Sluis kan op basis van de laatste trainingsresultaten wellicht verrassen. De jongens boordgroep is omvangrijk met een acht, een vierzonder en viermet en is vooral gemaakt om ervaring op te laten doen.

Meer informatie over de wedstrijden is hier te vinden. Een tabel met starttijden vind je op deze plek.